Schaatspeloton.nl - Nieuws - Oud-marathonschaatstrainer Bill van der Werf overleden

Oud-marathonschaatstrainer Bill van der Werf overleden

geplaatst woensdag 4 oktober 2017 om 23:47:34 op Schaatspeloton.nl

Bill van der Werf

Bill van der Werf (bron: Familie Van der Werf)

Vorige week woensdag is oud-trainer Bill van der Werf overleden. Van der Werf is naast een lange carrière bij de luchtmacht jarenlang als trainer een van de drijvende krachten achter het Vlaams en Brabantse marathonschaatsen geweest en stond in de jaren '90 mede aan de wieg van de Van den Hoogen-ploeg waar veel schaatsers uit het zuiden een onderdak vonden. Bill van der Werf is 94 jaar oud geworden.

Samen met Jan van den Hoogen stond Bill van der Werf aan de wieg van de Van den Hoogen-ploeg. "Als hij er niet was geweest zouden we nooit marathonschaatsers hebben gehad op het hoogt niveau in het zuiden." Geeft Van den Hoogen met veel bewondering de credits hiervan aan Van der Werf. "Na een lange carrière bij de luchtmacht, iedereen kent wel een van zijn verhalen over zijn roemruchte verleden in binnen- en buitenland, kreeg Van der Werf de kans om tijd te gaan besteden aan het schaatsen. Gedreven zo hij was verdiepte hij zich alle aspecten van het schaatsen en binnen de kortste keren was hij een van de trainers van het marathonschaatsen bij IJCE Endhoven."

"Als autodidact werd hij een vraagbaak voor de anderen, of het de voeding, spieropbouw, techniek, of motoriek betrof. Als hij geen antwoord wist op het moment liet hij niet na zich te verdiepen in de vraag en kwam hij hoe dan ook met een antwoord."

Bijna alle marathonschaatstoppers maar ook topwielrenners uit Zuid-Nederland en België met klinkende namen als Peter Winnen, Gert Jacobs, Alain Vercamst en Arnold Stam hebben kortere of langere tijd aan Bill van der Werf's schaatstrainingen mogen deelnemen of kregen vrijblijvend advies.