Schaatspeloton.nl - Nieuws - Overleden Jeen Wester aan wieg natuurijsklassieker Eernewoude, maar dat bracht hem een schorsing

Overleden Jeen Wester aan wieg natuurijsklassieker Eernewoude, maar dat bracht hem een schorsing

geplaatst maandag 20 maart 2017 om 20:49:43 op Schaatspeloton.nl

Jeen Wester in 2011 bij 'zijn' 100 van Eernewoude. In 1963 stond hij aan de wieg van die klassieker, maar ontvangen waardebonnen leidde tot een schorsing voor de Fries.

Jeen Wester in 2011 bij 'zijn' 100 van Eernewoude. In 1963 stond hij aan de wieg van die klassieker, maar ontvangen waardebonnen leidde tot een schorsing voor de Fries. (bron: Schaatspeloton.nl)

Zondag is Jeen Wester op 79-jarige leeftijd overleden. Wester was in de jaren '60 en '70 voornamelijk actief als langebaanschaatser maar stond ook zijn 1963 stond Wester ook aan de wieg van de natuurijsklassieker De 100 van Eernewoude waarvan hij in zijn woonplaats de eerste editie won. De KNSB die een strikt amateurbeleid aanhield schorste Wester, en nummer twee Jeen van den Berg, echter voor het ontvangen van waardebonnen.

In de natuurijswinter van 1963 reeg hij overwinning, na overwinning aan elkaar maar moest hij in de Elfstedentocht na een val opgeven. Na de Elfstedentocht won hij op de Jaap Edenbaan ook de eerste marathon op kunstijs die daar verreden werd nadat de Bosrace op hoofdstedelijk natuurijs moest worden afgelast. Na 50 kilometer op het Amsterdamse kunstijs won Wester de sprint voor Klaas Kalis en Roel Bakker.

Waardebonnen leiden tot schorsing
Een week later stond Jeen Wester ook aan de wieg van de natuurijsklassieker De 100 van Eernewoude. Voor Jeen van den Berg won Wester de eerste editie. Overigens bracht het feit dat Wester net als Van den Berg had deelgenomen aan premiesprints en waardebonnen in ontvangst had genomen hem in problemen. De KNSB die een strikt amateurbeleid aanhield schorste het tweetal. Zij zouden zo namelijk aan profsport hebben gedaan, iets wat ten strengste verboden was. De schorsing was van korte duur want een week later constateerde de schaatsbond dat het Gewest Friesland met de schorsing dan wel correct had gehandeld maar dat in de schaatsgekke winter van 1963 ook door andere rijders zulke overtredingen waren gemaakt. De inschatting was dat een breed onderzoek te veel tijd zou vergen en dat het aanhouden van de schorsing het tweetal al te zwaar zou straffen. De schorsing werd zo wel overgenomen door de bond maar ook meteen beƫindigd.