Schaatspeloton.nl - Nieuws - Cedric Michaud en Foske Tamar van der Wal sterkste in Breda

Cedric Michaud en Foske Tamar van der Wal sterkste in Breda

geplaatst zondag 23 oktober 2005 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Winnaar Cedric Michaud (midden, Nr. 61 , Nefit) in de finale samen met de nummer 2 Kurt Wubben (links, 57, Jorritsma Bouw) en nummer 3 Willem Hut (rechts, 27, BAM).

Winnaar Cedric Michaud (midden, Nr. 61 , Nefit) in de finale samen met de nummer 2 Kurt Wubben (links, 57, Jorritsma Bouw) en nummer 3 Willem Hut (rechts, 27, BAM). (bron: Schaatspeloton.nl)

In Breda is de 2e wedstrijd van de Essent Cup gewonnen door Cedric Michaud (A Divisie, Nefit), Foske Tamar van der Wal (Dames, www.subsidiecheck.nl) en Alexis Contin (B Divisie, Pomaz). Op de door het publiek goed bezochte kunstijsbaan Breda werd voor de eerste keer een wedstrijd voor de Essent Cup verreden.

Dames
Bij de dameswedstrijd waren deze week geen opvallende ontsnappingen tot aan de finale. Ilse Verkade (Oomssport) probeerde het nog in de finale, zij werd echter na een lange solovlucht teruggepakt door het peloton. In dat peloton won de 18-jarige Foske Tamar van der Wal (www.subsidiecheck.nl) de wedstrijd. De uit Grijskerk afkomstige rijdster die vorige week in Amsterdam ook al van zich liet spreken klopte Daniëlle Bekkering (DSB) met ruime voorsprong. Linda Verdouw van het nog sponsorloze ‘Team Borst' legde beslag op de 3e positie.
Foske Tamar van der Wal (www.subsidiecheck.nl) nam door haar overwinning ook de Oranje leiderstrui over van Daniëlle Bekkering (DSB). Aangezien Van der Wal al draagster is van het Oranjepak zal Lucy Witteman (Nefit), de nummer 2 van het Jongerenklassement, volgende week in Den Haag de Witte leiderstrui voor dat klassement dragen. De Groene Trui verwisselde ook van schouders, Daniëlle Bekkering (DSB) nam het pak over van haar ploeggenote Elma de Vries (DSB).

A Divisie
Vanwege het hoge tempo van de wedstrijd in de A Divisie kon tot halverwege de koers geen enkele ontsnapping ver dragen. Met nog 70 ronden op het bord ontsnapte Peter Baars (Proteq), Willem Hut (BAM), Bob de Vries (De Hypotheker), Kurt Wubben (Jorritsma Bouw) en Cedric Michaud (Nefit). Zij wisten in 5 ronden het peloton te dubbelen en eigenlijk was op dat moment de wedstrijd al beslist. Ondertussen wist de in het Groen getooide Lars Hoogenboom (Adformatie) zijn voorsprong op Pascal Briand (Pomaz) in het sprintklassement uit te bouwen.
Nadat Roel van Hest (DSB) de sprint van het peloton had gewonnen voor Andres Landman (Time Out Sport) en Jan Maarten Heideman (Proteq) kon de kopgroep aan de finale beginnen. De vijf mannen schotelde het publiek in Breda vervolgens een sur place van anderhalve ronde voor. A-debutant Willem Hut (BAM) was de eerste die het aandurfde aan te vallen en werd gevolgd door Kurt Wubben (Jorritsma Bouw) en Cedric Michaud (Nefit).
Cedric Michaud (Nefit) won de wedstrijd door Kurt Wubben (Jorritsma Bouw) in de sprint te kloppen, Willem Hut (BAM) werd beloond met de 3e plek op het podium. Michaud nam door zijn overwinning tevens de Oranje leiderstrui over van Jan Maarten Heideman (Proteq). Bob de Vries staat in de Witte jongerentrui.

B Divisie

De wedstrijd in de B Divisie was er weer een voor de aanvallers. Emiel Blauw, de Zwitser Rogier Schneider, Jaap Smit (Groenehartsport.nl) en André Klompmaker pakte halfweg de wedstrijd een ronde op het peloton. Bijna direct op het moment van aansluiting ontsnapte vooraan klassementleider Koos Kortekaas (Groenehartsport.nl) samen met zijn naaste concurrenten Peter Nauta (ECN Azzuri Raps), Alain Gloor (ECN Azzuri Raps), Alexis Contin (Pomaz) en Timo Verkaaik (Mynten), ook de Koreaanse rijder Hoe Young Choi was mee met deze kopgroep die een ronde voorsprong pakte. Tien rijders leken op weg naar de finale, maar Hoe Young Choi moest de wedstrijd staken met krampverschijnselen.
Na 5 finale ronden wist Alexis Contin (Pomaz) met overmacht de sprint te winnen van de kopgroep. Emiel Blauw werd 2e, Alain Gloor (ECN Azurri Raps) kwam als 3e over de streep.
Alexis Contin (Pomaz) is nu klassementleider met 1 punt voorsprong op Koos Kortekaas (Groenehartsport.nl).
Opvallend was wederom de grote hoeveelheid buitenlandse deelnemers in de B Divisie. Voor sommige is het zelfs 700 km rijden voor één marathon zoals voor de Duitser Olaf Kotva. De Fransman Contin wint de wedstrijd, de Zwitsers Gloor en Schneider worden 3 en 4. Ook de Koreaan Hoe Young Choi liet zich dus in de aanval zien. Iets waar de Argentijn Jose Ignacio Fazio (Viks Parket) alleen nog maar van kan dromen, hij hield het dit keer langer uit dan in Amsterdam maar moest ook nu vroeg afscheid nemen van het peloton vanwege te grote achterstand.

Zaterdag 29 oktober is de volgende wedstrijd van de Essent Cup in Den Haag. Aanvang 18.30 uur.