Schaatspeloton.nl - Nieuws - Pelotonsoudste Marianne van Leeuwen gaat stoppen

Pelotonsoudste Marianne van Leeuwen gaat stoppen

geplaatst zondag 26 februari 2017 om 21:12:03 op Schaatspeloton.nl

Marianne van Leeuwen

Marianne van Leeuwen (bron: Schaatspeloton.nl)

Na dit seizoen stopt Marianne van Leeuwen (Artecef) met marathonschaatsen. De inmiddels 48-jarige Amsterdamse is op dit moment de oudste schaatsster in het peloton en is negen seizoen actief geweest op het hoogste niveau. Van Leeuwen, die pas op haar 39e haar landelijke debuut maakte, was in haar carrière goed voor podiumplaatsen in de Aart Koopmans Memorial en tijdens een landelijke kunstijsmarathon in Enschede.

Haar entree in het landelijke peloton in 2008 was opmerkelijk. Als bijna-40'er liet ze zich als regiorijdster zien tijdens de wedstrijden op de Weissensee. Ze deed dat met de naam van haar eigen webshop netalsindefilm.nl op de borst. "Na jaren van hard werken en ongezond leven vond ik het na de geboorte van mijn tweede kind tijd om weer eens te sporten. Dat liep al snel uit de hand en zo kwam ik als oudje in het landelijke peloton." blikt Van Leeuwen terug op haar late debuut dat een jaar later volgde toen ze de stap naar landelijk rijdsters maakte en ze in haar debuut seizoen voor Choose2Achieve tot een derde plaats bij de Aart Koopmans Memorial komt achter Jolanda Langeland en Hilde van Slochteren.

Na dit debuut seizoen maakte Van Leeuwen de overstap naar Leontien.nl waarvoor zij in 2010 als derde eindigde tijdens de Twente Cup in Enschede. Dit zou voor haar enige podiumplaats op kunstijs worden. Na zes seizoenen bij opeenvolgend ACE en Artecef neemt Marianne van Leeuwen na dit seizoen afscheid. "Ik vind dat nog steeds zo geweldig dat ik er maar geen afscheid van kan nemen. Maar inmiddels ben ik zo druk met de organisatie van de sport dat ik het niet meer kan combineren met man, kinderen, hond, bedrijf en lokale politiek." zegt de afzwaaiende nestor die ook actief is in de Initiatiefgroep Marathonschaatsen.com. "Ik hoop dat ik nog veel kan bijdragen aan de groei van de sport, dus ik blijf zeker druk met marathonschaatsen, alleen niet meer op het ijs helaas. Al zal ik de mooie natuurijskoersen wel heel erg missen!"

Bekijk ook:

Transferoverzicht 2017