Schaatspeloton.nl - Nieuws - Junioren en Pupillen rijden Jeugd-NK over langere afstand dan voorheen

Junioren en Pupillen rijden Jeugd-NK over langere afstand dan voorheen

geplaatst woensdag 8 februari 2017 om 14:05:29 op Schaatspeloton.nl

De Junioren en Pupillen gaan zaterdag in Den Haag de strijd aan tijdens het Jeugd-NK

De Junioren en Pupillen gaan zaterdag in Den Haag de strijd aan tijdens het Jeugd-NK (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Bij het KPN Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen voor Junioren en Pupillen zal zaterdag gestreden worden over langere afstanden dan voorgaande jaren. De oudste categorie, de Junioren A, rijden met 50 ronden bij de Heren en 35 ronden bij de Dames bijna twee keer zoveel ronden dan vorig jaar en ook bij de andere categorieën is de afstand langer gemaakt. "Bepaalde wedstrijden waren te kort voor de kwaliteit van de rijders" aldus competitieleider Willem Hut.

"Gezien de afstand hadden de wedstrijden ook onvoldoende het karakter van een marathonschaatswedstrijd" verklaart Hut de keuze verder. Dit betekent naast de oprekking bij de Junioren A dat bij de Junioren B de Heren nu 35 ronden rijden in plaats van de 25 ronden van vorig jaar en dat de Dames juist over 25 ronden gaan strijden in plaats van 16. Bij de Junioren C staan voor de jongens 25 en voor de meisjes 15 ronden op het programma, dit waren er respectievelijk 15 en 10 in eerdere jaren.

Opnieuw series bij de Pupillen
Na de introductie vorig jaar keren dit jaar bij de Pupillen opnieuw de series terug. Bij de Pupillen B rijden zowel de jongens als de meisjes hier 6 ronden, bij de Pupillen A strijden de meisjes over 7 en de jongens over 9 ronden in twee series voor een finaleplek waar later op de dag de nieuwe Nederlands Kampioenen uit bepaald worden.

"Ik heb ontzettend veel zin in zaterdag" blikt Willem Hut enthousiast vooruit. "Tien categorieën waarbij al zulke geweldige wedstrijden te zien zullen zijn! Vorig jaar was er in Groningen volop strijd en ik verwacht hier in Den Haag een herhaling van."

Programma Jeugd-NK
11:00 uur series Pupillen B
11:35 uur series Pupillen A
12:30 uur Junioren C
13:05 uur finales Pupillen B en A
13:45 uur huldiging Junioren C
14:15 uur Junioren A
15:15 uur huldiging Pupillen B en A
15:45 uur Junioren B
16:30 uur huldiging Junioren B en A