Schaatspeloton.nl - Nieuws - In Alkmaar begon ook voor buitenlandse marathonschaatsers de victorie

In Alkmaar begon ook voor buitenlandse marathonschaatsers de victorie

geplaatst zaterdag 14 januari 2017 om 14:44:44 op Schaatspeloton.nl

Francesca Lollobrigida was afgelopen Vierdaagse in Alkmaar de voorlopig laatste buitenlandse marathonschaatswinnaar.

Francesca Lollobrigida was afgelopen Vierdaagse in Alkmaar de voorlopig laatste buitenlandse marathonschaatswinnaar. (bron: Schaatspeloton.nl)

Vandaag rijdt het schaatspeloton in Alkmaar de tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup. Dit is een kans om te kijken naar de buitenlandse winnaars in het marathonschaatsen. In Alkmaar werd namelijk de eerste buitenlandse marathonschaatswinst geboekt op 12 december 1988. In totaal was De Meent goed voor twaalf buitenlandse overwinningen. Schaatspeloton.nl kijkt even terug in de tijd; van Sovjetpioniers tot een Franse veelwinnaar en van een vluchtelinge tot een rappe Italiaanse.

Het was 12 december 1988. Op een nog niet overdekte ijsbaan De Meent won een nieuwe marathonschaatser een wedstrijd op het hoogste niveau. Het was de eerste etappe van de Heineken Zesdaagse. Achter hem moest een erkend sprinter als Richard van Kempen genoegen nemen met de tweede plaats. Maar vooraan reed een rijder de geschiedenisboeken in. Konstantin Korotkov won de wedstrijd in Alkmaar en hiermee was de rijder uit de Sovjet-Unie de eerste buitenlandse schaatser die een schaatsmarathon won.

Het waren de nadagen van de koude oorlog en de Sovjetschaatsers kwamen in Nederland aan het marathonschaatsen ruiken. Uiteindelijk zou de Sovjet-Kazach Korotkov vier marathons winnen. Zijn landgenoot Dmitry Botchkarev zou in december 1989, de muur was ondertussen gevallen, de schaatsmarathon in Eindhoven winnen. Toen Oleg Bozjev in 1992 en 1993 in respectievelijk Groningen en Assen mocht juichen vond men in de uitslag al niet meer de rode vlag met hamer en sikkel van de communistische heilstaat achter de naam van de Rus maar het wit-blauw-rood van het nieuwe Rusland.

Vluchtelinge zorgt voor primeur bij de vrouwen
Het waren de nadagen van Sovjetgreep op Oost-Europa, dat kunnen wij inmiddels zeggen maar voor Goska Tomporowska moet het zo niet gevoeld hebben toen de Poolse na wedstrijden in Nederland zich in 1988 uit de Poolse ploeg onttrok en asiel aanvroeg in ons land. De vluchtelinge uit Oost-Europa trad een jaar later toe tot het vrouwenpeloton en zou de eerste buitenlandse winnares worden in het marathonschaatsen. Tomporowska zorgde voor die primeur door op 7 januari 1989 Elske van der Meer en Boukje Keulen te kloppen tijdens de Lichtstad Trofee in Eindhoven. Drie weken later zou ze in Alkmaar haar tweede zege boeken, in totaal kwam de Poolse tot drie overwinningen.

Skeeleraars zorgen voor tweede golf
Korotkov en Tomperowska waren lang de buitenlandse recordhouders totdat eind jaren '90 vanuit het skeeleren een tweede golf voor internationalisering zorgde. KC Boutiette zou 21 ovewinningen halen, waarvan maar liefst vier in Alkmaar. Zijn vrouw Jennifer Rodriguez was eenmalig winnares in Eindhoven, maar het was hun landgenote Chris Witty die in 2009 Tomporowska als buitenlandse recordhoudster afloste met in totaal zes overwinningen. Inmiddels hebben Boutiette en Witty die eer niet meer in handen. De Fransman Cédric Michaud kwam met 37 overwinningen verder dan Boutiette, terwijl de Italiaanse Francesca Lollobrigida de laatste jaren 16x de beste was.

Naast de al genoemde namen zorgden ook de Belg Bart Swings (3x), de Fransman Alexis Contin (2x), de Italiaan Fabio Francolini (1x), de Nieuw-Zeelander Shane Dobbin (1x) en Fransman Tristan Loy (1x) tot een marathonzege.

Komt er vandaag in Alkmaar een nieuwe internationale overwinning bij of gaat de winst naar een Nederlander?

Bekijk ook:

Overwinningen (Dames)
Overwinningen (Heren)