Schaatspeloton.nl - Nieuws - Voor het eerst buitenlandse leider bij zowel mannen als vrouwen in het marathonschaatsen

Voor het eerst buitenlandse leider bij zowel mannen als vrouwen in het marathonschaatsen

geplaatst vrijdag 16 december 2016 om 23:52:23 op Schaatspeloton.nl

Bart Swings nam vandaag de leiderstrui in de KPN Vierdaagse daarmee staat voor het eerst een buitenlandse schaatser aan de leiding bij zowel de mannen als de vrouwen.

Bart Swings nam vandaag de leiderstrui in de KPN Vierdaagse daarmee staat voor het eerst een buitenlandse schaatser aan de leiding bij zowel de mannen als de vrouwen. (bron: Schaatspeloton.nl)

De tweede dag van de KPN Vierdaagse van vanavond gaat de recordboeken in. Voor het eerst in de lange geschiedenis van het marathonschaatsen staat zowel bij de Heren als bij de Dames op het hoogste niveau een niet-Nederlandse schaatser aan de leiding van een Nederlandse marathonschaatscompetitie. De Italiaanse Francesca Lollobrigida (MKBasics.nl) behield in Utrecht haar leiding, de Belg Bart Swings (Victorie) veroverde in de domstad de eerste plek in het tussenklassement.

Dit seizoen kwamen we bij de openingsmarathon met Fabio Francolini op de tweede plek en Lollobrigida als winnares al dicht bij deze situatie. Eerder gebeurde het ook al wel dat een buitenlandse leider bij de Heren A-rijders gecombineerd werd met een buitenlandse leider bij de Heren B-rijders. Maar een dag waarop zowel een buitenlandse man en vrouw een marathonschaatscompetitie op het hoogste niveau leidde was nog niet eerder gekomen. Tot vandaag.

Naar verwachting blijft het overigens ook bij een dag. Bart Swings verdedigd zaterdag in Breda niet zijn leiding, de Belg verkiest het Belgische Sportgala boven de derde etappe in de KPN Vierdaagse waardoor hij naar alle waarschijnlijkheid de klassementsleiding zal verliezen.

Bekijk ook:

Bart Swings pakt met winst leiderspak Vierdaagse maar verdedigt het morgen niet (16 december 2016)
Lollobrigida en Van der Stelt op herhaling in KPN Vierdaagse (16 december 2016)