Schaatspeloton.nl - Nieuws - Gary Hekman breekt de ban in hectische marathon Heerenveen

Gary Hekman breekt de ban in hectische marathon Heerenveen

geplaatst zaterdag 12 november 2016 om 21:35:31 op Schaatspeloton.nl

Gary Hekman klopte in een millimetersprint Arjan Stroetinga.

Gary Hekman klopte in een millimetersprint Arjan Stroetinga. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Heerenveen heeft Gary Hekman (AB Vakwerk) de vierde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen en zo zijn eerste zege van dit seizoen op zijn naam geschreven. De Kampenaar won voor de ogen van 250 gasten van zijn hoofdsponsor de sprint van een kopgroep met twee ronden voorsprong. Arjan Stroetinga en Evert Hoolwerf (beiden Royal A-ware) werden tweede en derde en behielden zo hun Oranje en Witte leiderstrui. In de finale gaf de jury enige tijd foutief aan dat Ingmar Berga (Okay Fashion & Jeans) solo een extra voorsprong zou hebben.

Het publiek kreeg een spectaculaire en op sommige momenten hectische marathon voorgeschoteld. In dit publiek was ook een groep van 250 genodigden van wedstrijdsponsor AB Vakwerk. Zij zagen 'hun' Gary Hekman in een kopgroep van acht zitten die al vroeg in de wedstrijd in de aanval ging. De groep kwam tot aan de staart van het peloton waarna Ronald Kruijer de jump waagde. De thuisrijder kreeg steun van zijn ploeggenoten en was de eerste die een ronde voorsprong op het peloton pakte. Het restant van de groep groep van acht volgde iets later maar slaagde er ook in het peloton op een ronde te zetten. Hierna leek Sjoerd den Hertog letterlijk uit de kopgroep weg te vallen. Maar nadat hij de kussens van dichtbij had gezien werd Den Hertog terug gereden door zijn ploeggenoten. De wedstrijd bleef hierna tot zo'n 40 ronden voor het eind vrij lang gesloten.

Het was Ingmar Berga, die al bij de rijders met een ronde voorsprong zat, die mee was in een kopgroep die op weg ging naar nog een ronde voorsprong. De groep slaagde er in den Berga pakte als enige een tweede ronde voorsprong. Ondertussen was achter deze groep het peloton in tweeën gescheurd en ook het eerste deel van het peloton met daarin zes van de rijders uit de oorspronkelijke kopgroep met een ronde voorsprong ging uiteindelijk weer rond. Het slagveld wat zich op het ijs afspeelde maakte de wedstrijd hectisch voor het publiek. En niet alleen voor het publiek. De jury liet lang bij monde van de speakers horen dat Ingmar Berga solo aan de leiding lag, terwijl hij al aansluiting had gekregen van zes concurrenten. Na het afsprinten van het peloton en de groep met een ronde voorsprong herstelde de jury haar fout pas enkele ronden voor de finish, en na al foutief gebeld te hebben, en zo werd het voor het publiek duidelijk dat de groep van zeven zou gaan sprinten om de zege.

In de sprint was het Gary Hekman die in een millimetersprint Arjan Stroetinga klopte. Evert Hoolwerf kwam als derde over de meet.

Bekijk ook:

Uitslag