Schaatspeloton.nl - Nieuws - Evert Hoolwerf wint in Tilburg, Arjan Stroetinga terug in het Oranje

Evert Hoolwerf wint in Tilburg, Arjan Stroetinga terug in het Oranje

geplaatst zaterdag 5 november 2016 om 22:09:45 op Schaatspeloton.nl

In Tilburg heeft Evert Hoolwerf (Royal A-ware) de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Tijdens de Ruud Aerts Sport Marathon klopte Hoolwerf in de eindsprint van een kopgroep van elf Arjan Stroetinga (Royal A-ware) en Sjoerd den Hertog (Lasaulec). Het elftal dubbelde het peloton halfkoers waarna de wedstrijd op slot ging. Met zijn tweede plaats pakte Stroetinga het Oranje leiderspak weer terug van Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans) die op het Brabantse ijs de slag miste.

Het was een opvallend moment na zo'n 25 ronden wedstrijd toen Jorrit Bergsma (Royal A-ware) in de aanval was met Robert Post (Bouw & Techniek). Niet dat de twee de aanval kozen maar de man die er achteraan sprong. Sven Kramer (LottoNL-Jumbo) maakte in Tilburg zijn debuut in het marathonschaatsen en reageerde als door een wesp gestoken toen zijn langebaanconcurrent de aanval koos. Kramer liet zijn neus even zien om vervolgens het grootste deel van de wedstrijd zich in de staart van het peloton op te houden. Uiteindelijk zou hij niet in de uitslag opgenomen worden. Kramer had zijn transponders niet aangemeld waardoor zijn eindklassering (in de staart van het afsprintende peloton) niet kon worden vastgesteld, een 'vergrijp' waarvoor hij na afloop bovendien een gele kaart zou ontvangen.

De beslissende ontsnapping ontstond halverwege koers toen een zestal met Mats Stoltenborg (Bouw & Techniek), Rick Smit (AB Vakwerk), Alexis Contin (LottoNL-Jumbo), Evert Hoolwerf, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga de aanval koos. De zes kregen in de achtervolging met Sjoerd den Hertog, Frank Vreugdenhil (Okay Fashion & Jeans), Bob de Vries (Royal A-ware) en Remco Schouten (Bouw & Techniek) vijf rijders. Het zestal ging rond en niet veel later slaagde ook de vijf achtervolgers er in het peloton op een ronde achterstand te zetten. Een moedige poging van Timo Verkaaik (De Haan Westerhoff) en Patrick Roest (LottoNL-Jumbo) om getweeën zich bij de elf met een ronde voorsprong te voegen slaagde niet waarna de wedstrijd in zijn definitieve plooi was gevallen. Klassementsleider Crispijn Ariëns miste de slag en moest moet het peloton sprinten om de twaalfde plaats. Hierin kwam hij niet verder dan de achttiende plaats en hij moest zijn Oranje leiderspak afgeven.

In de finale die na het afsprinten van het peloton aanving was het Mats Stoltenborg die als eerste aanging. De Hoofddorper werd ingerekend waarna eerst Remco Schouten en later het Jorrit Bergsma was die solo op weg ging naar de overwinning. Bergsma kon enige tijd de rest van de kopgroep op achterstand houden maar werd in de laatste ronde overvleugeld door de sprintende groep. Het was Evert Hoolwerf die vervolgens op het laatste rechte stuk zijn ploeggenoot Arjan Stroetinga te snel af was. Sjoerd de Hertog legde beslag op de derde plaats vlak voor Alexis Contin die zich stuk had gereden op de ontsnapte Bergsma. Met zijn tweede plaats nam Arjan Stroetinga weer de Oranje leiderstrui over van Ariëns aan wie hij hem vorige week in Leeuwarden verloor. Hoolwerf blijft drager van de Witte Jongerentrui.

Bekijk ook:

Uitslag