Schaatspeloton.nl - Nieuws - Atje Keulen-Deelstra nog steeds recordwinnares op de 400-meterbaan

Atje Keulen-Deelstra nog steeds recordwinnares op de 400-meterbaan

geplaatst zaterdag 29 oktober 2016 om 16:30:00 op Schaatspeloton.nl

Daniëlle Bekkering voert het nog actieve peloton aan met de meeste overwinningen op een 400-meterbaan, maar moet Atje Keulen-Deelstra nog voor haar dulden als recordwinnares op die ondergrond.

Daniëlle Bekkering voert het nog actieve peloton aan met de meeste overwinningen op een 400-meterbaan, maar moet Atje Keulen-Deelstra nog voor haar dulden als recordwinnares op die ondergrond. (bron: Schaatspeloton.nl)

Het schaatspeloton rijdt vandaag in de Elfstedenhal voor het eerst op de Atje Keulen-Deelstra-baan. De naamgeefster van deze baan is nog steeds de vrouw met de meeste marathonschaatsoverwinningen op een kunstijsbaan van 400 meter. Maar liefst éénenzestig (61) keer was ze de sterkste. De eerste keer op donderdag 28 februari 1974 in Heerenveen. Bijna veertien jaar later won de vijfvoudig Nederlands Kampioene op zondag 29 januari 1984 in Amsterdam op 45-jarige leeftijd voor de 61e en laatste maal.

De laatste jaren heeft Daniëlle Bekkering de 61 zeges dicht benaderd, en als je de 3 overwinningen van Bekkering op Flevonice meetelt is Keulen-Deelstra haar record kwijt. Maar op een 400-meterbaan staat Atje nog steeds fier bovenaan en is het maar de vraag of Bekkering haar nog gaat achterhalen.

De overwinningen van Atje Keulen-Deelstra
15x Heerenveen
9x Groningen
8x Alkmaar
8x Amsterdam
6x Assen
5x Deventer
5x Eindhoven
2x Den Haag
2x Utrecht
1x Haarlem
61x Totaal

In Deventer, Groningen en Heerenveen is Atje Keulen-Deelstra nog steeds de eenzame recordwinnares. In Heerenveen zelfs met 15 overwinningen. In Alkmaar is zij dat gedeeld met Jenita Hulzebosch-Smit en Elma de Vries.

Vijftien winnaressen in het peloton
In totaal kunnen vanavond 15 nog actieve marathonwinnaressen op het ijs verschijnen. Zoals gezegd heeft Daniëlle Bekkering met 59 overwinningen op een 400-meterbaan het hoogste aantal van de nog actieve schaatssters. Ook Elma de Vries staat met 39 zeges bij de top-5 van vrouwen met de meeste overwinningen.

De rijdsters met de meeste overwinningen op een 400-meterkunstijsbaan
1. Atje Keulen-Deelstra - 61 zeges
2. Daniëlle Bekkering * - 59 zeges
3. Ineke Kooiman-van Homoet - 52 zeges
4. Jenita Hulzebosch-Smit - 40 zeges
5. Elma de Vries * - 39 zeges
* nog actie

Welke schaatsster komt vandaag 1 overwinning dichter bij de 61 van Atje Keulen-Deelstra?

Bekijk ook:

De overwinningenlijst bij de Dames