Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jaap Eden Trofee prooi voor Arjan Stroetinga bij opening marathonseizoen

Jaap Eden Trofee prooi voor Arjan Stroetinga bij opening marathonseizoen

geplaatst zaterdag 22 oktober 2016 om 21:49:34 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (Royal A-ware) is het seizoen begonnen zoals het vorige afsloot; winnend. Op de Amsterdamse Jaap Edenbaan won de Nederlands Kampioen de sprint van een kopgroep van elf. Fabio Francolini (AB Vakwerk) werd op de streep geklopt door Stroetinga, Niels Mesu (AB Transport Group) mocht als derde naar het podium. Voor Stroetinga betekende de winst in de hoofdstad zijn 52e overwinning op Nederlands kunstijs. Evert Hoolwerf (Royal A-ware) was de eerste leider in het Jongerenklassement.

Het publiek moest snel uit de kantine zijn om de beslissende slag mee te maken bij de opening van het seizoen. Nog nauwelijks warm gedraaid slaagde er uiteindelijk een twaalftal in het peloton op een ronde voorsprong te zetten. De ongelukkig Jordy Harink (Lasaulec), die als enige voor het Witte pak strijdende schaatser zich in de kopgroep had genesteld, viel letterlijk weg toen de kopgroep al rond was. Zijn ploeg probeerde hem vervolgens terug te rijden maar ging daarbij het reglementenboekje te buiten. Harink werd geduwd wat niet is toegestaan en dit leidde vervolgens tot diskwalificatie van Harink en helpende hand Mart Bruggink (Lasaulec). Met het rondenbord aftellend naar het afsprinten van het peloton kreeg thuisrijder Jouke Hoogeveen (De Haan Westerhoff) de Amsterdammers op de banken. Hoogeveen probeerde solo, later met hulp van ploeggenoten, nog aan te sluiten bij de kopgroep met een ronde voorsprong. Hij leek hier even in te slagen maar strandde met de staart van het peloton in het vizier en moest genoegen nemen met de twaalfde plaats.

In de finale probeerde Bart Mol (Bouw & Techniek) de sprint nog te ontlopen. Maar Mol kreeg de ruimte niet, achter hem werd gecontroleerd en de 125 ronden draaide uit op een sprint. Hierin begon Arjan Stroetinga vanuit vierde positie aan de laatste ronde om vervolgens zijn concurrenten te overvleugelen. Op de meet liet de Nederlands Kampioen Fabio Francolini en Niels Mesu achter zich.

Bekijk ook:

Uitslag