Schaatspeloton.nl - Nieuws - Seizoen '07/'08: De Witte Trui

Seizoen '07/'08: De Witte Trui

geplaatst maandag 24 september 2007 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Nog 12 dagen te gaan tot het startschot van het marathonseizoen. In de tijd tot aan de seizoensstart zullen verschillende aspecten van het nieuwe seizoen worden belicht. Het tweede deel van deze vooruitblik staat in het teken van de Jongeren. Wie komen er in aanmerking voor de Witte Trui en wie zijn de favorieten aan de vooravond van het seizoen?

Om mee te kunnen strijden in het Jongeren Klassement moet een rijder op 1 juli j.l. niet ouder zijn van 22 jaar. Dus alle rijd(st)ers die geboren zijn voor 1 juli 1985 komen in aanmerking voor dit klassement.

A Divisie
In de A Divisie zullen 17 rijders mee kunnen dingen om de Witte Trui. De winnaars van het Jongeren Klassement in respectievelijk de Essent Cup en The Greenery Six, Ingmar Berga en Bob de Vries, zijn nu deze categorie ontgroeid. Hiermee lijkt de weg vrij voor Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) om dit seizoen als favoriet voor de Witte Trui te beginnen.
De belangrijkste concurrentie zal, over het hele seizoen gezien, waarschijnlijk komen van aanvallende rijders als Jorrit Bergsma (Power-play.nl) en Jaap Smit (PGM Bakker Vastgoed). Snelle aankomers als Emiel Blauw (Nefit HR Ketels) of wellicht de debutanten Karlo Timmerman (Renault Team) en Gary Hekman (Power-play.nl) kunnen wellicht verrassen.
Omdat voor het Jongeren Klassement enkel de 14 wedstrijden in de KNSB Cup zullen meetellen is de vraag welke rijders door hun team op welke dag zullen worden ingezet van belang. Zou een Sjoerd Huisman door Nefit worden uitgespeeld in de zondagmiddagcompetitie dan lijkt het uitgesloten dat hij ook alle KNSB Cup wedstrijden zal rijden.

Dames
Veel nieuwkomers in het Damespeloton dit seizoen waaronder vele Jongeren. In totaal 25 Dames kunnen gaan strijden om de Witte Trui. Topfavoriet zal de winnares van het afgelopen seizoen, Mischa Top (BTN de Haas/Landjuweel), zijn. Het klassement zal dit seizoen voor de Dames 21 wedstrijden kennen wat de kans dat een constante en iets meer ervaren Dame dit klassement zal winnen groot maakt. Mischa Top heeft afgelopen seizoen aangetoond dit aan te kunnen. Concurrentie zal voor Top waarschijnlijk vooral uit de hoek moeten komen van Anniek ter Haar (Time Out Sport). Andere kanshebbers voor het podium zijn, als ze de groei van het afgelopen seizoen kunnen doortrekken, Erna Kijk In de Vegte (BTN de Haas/Landjuweel), Tessa Kortekaas (Ă–stersund) en wellicht Bianca Roosenboom. Of Foske Tamar van der Wal zal meestrijden om het Wit zal afhangen van haar prioriteiten en wie weet kan een van de vele debutanten verrassen.