Schaatspeloton.nl - Nieuws - DvG-Trofee vernieuwt opnieuw

DvG-Trofee vernieuwt opnieuw

geplaatst zaterdag 29 september 2007 om 09:02:00 op Schaatspeloton.nl

De Dick van Gangelen Trofee wordt dit jaar uitegedeeld aan de Marathonschaatser, Marathonschaatsster en Marathonploeg van het Jaar.

De Dick van Gangelen Trofee wordt dit jaar uitegedeeld aan de Marathonschaatser, Marathonschaatsster en Marathonploeg van het Jaar.

Nadat vorig seizoen de Dames hun opwachting mochten maken in de Dick van Gangelen-Trofee voor Marathonschaatser van het Jaar is het nu de beurt aan de ploegen. Voortaan krijgen ploegen ook punten tijdens de verschillende wedstrijden. Ook nieuw is dat er voortaan naast de punten verdeeld door de jury ook punten te verdienen zijn op het podium van de verschillende wedstrijden.

De Dick van Gangelen Trofee, de prijs voor de ‘Marathonschaatser van het Jaar', gaat het vierde jaar in. Nadat er vorig jaar voor het eerst in het peloton van de dames werd gestreden om de trofee, gewonnen door Elma de Vries, komt er nu een ook een klassement voor de ‘Marathonploeg van het Jaar'. Er komt een ploegenklassement zowel voor de dames als voor de heren. In tegenstelling tot de individuele titels is de ploegentrofee alleen een ereprijs en worden de bankrekeningen er niet mee gespekt.

De jury van de Dick van Gangelen Trofee, die merendeels bestaat uit oud-marathonschaatsers met een grote staat van dienst, zal in de wedstrijd de ploegen beoordelen op strijd- en aanvalslust, tactisch vermogen en koersinzicht. Bij de verdeling van 5, 4 of 3 punten voor het ploegenklassement is het uiteindelijke wedstrijdresultaat ook van invloed.

De puntenregeling voor de individuele klassementen worden dit seizoen uitgebreid. Het gaat voortaan niet meer alleen om de 5, 4, 3, 2 of 1 punt(en), die worden toegekend op basis van de jurybeoordeling. Ook de podiumplaatsen gaan meetellen: 3 punten voor de winnaar, 2 voor nummer twee en 1 punt voor de derde plaats. Zo kan vanaf nu een rijder of rijdster in een wedstrijd maximaal 8 punten verdienen.

Jury en bestuur van de Stichting Dick van Gangelen Trofee hebben tot die aanpassing besloten om met een bredere puntentoekenning meer recht te doen aan de titel ‘Marathonschaatser van het Jaar'.
Zij hebben daarbij serieus geluisterd naar kritische geluiden uit de wereld van het marathonschaatsen, die meenden dat de regelmatige winnaars van wedstrijden er in het eindklassement dikwijls te bekaaid van af kwamen.

"Aan de serieuze wijze van beoordeling door de jury van de Dick van Gangelen Trofee verandert niets. Er komt wel bij dat de top-drie van de wedstrijd altijd punten voor het klassement verdient." Aldus de organisatoren.

Vanaf vandaag heeft de Dick van Gangelen Trofee ook een eigen website, waarop niet alleen de uitslagen en klassementen zullen verschijnen, maar ook nieuws en achtergronden over het marathonschaatsen. www.marathonschaatservanhetjaar.nl