Schaatspeloton.nl - Nieuws - Elma de Vries: `Maria won in Haarlem`

Elma de Vries: `Maria won in Haarlem`

geplaatst maandag 29 oktober 2007 om 16:50:00 op Schaatspeloton.nl

Wie wint hier de KNSB Cup marathon in Haarlem; links een juichende Elma de Vries (DSB Bank) of rechts haar teamgenote Maria Sterk? Volgens Elma de Vries drukte Maria Sterk haar schaats iets eerder over de eindstreep.

Wie wint hier de KNSB Cup marathon in Haarlem; links een juichende Elma de Vries (DSB Bank) of rechts haar teamgenote Maria Sterk? Volgens Elma de Vries drukte Maria Sterk haar schaats iets eerder over de eindstreep.

Zaterdag stond Elma de Vries (DSB Bank) na de vierde KNSB Cup in Haarlem tussen Maria Sterk (DSB Bank) en Daniëlle Bekkering (Team Bekkering) om gehuldigd te worden als winnares van die marathon. Nu zegt de Haulese op haar website dat niet zij maar haar teamgenote Maria Sterk de wedstrijd in Haarlem gewonnen heeft. De door Maria Sterk teruggekeken finishvideo zou dit hebben bewezen.

Elma de Vries op haar website: "Met nog 3 ronden te gaan reden Maria en ik naar voren, Mireille (Reitsma, red.) deed op dat moment hetzelfde dus reden wij mooi achter haar aan. Met nog anderhalve ronde te gaan kwam Maria op kop en ik zat nog steeds achter haar. Met haar bekende hoge tempo en sterke bochten, kwam niemand ons voorbij. Zolang niemand mij voorbij zou komen, hoefde ik Maria niet voorbij en dus wist ik vrijwel zeker dat Maria gewonnen had. We waren allemaal dus ook erg verbaast toen ik als eerste op het bord stond. Navraag bij de jury of er wel naar de video was gekeken leverde het volgende antwoord op: zowel transponders als video wijst Elma als winnares aan."

Hiermee lijkt het verhaal dus af te zijn, schaatsers kunnen het natuurlijk ook bij het verkeerde eind hebben. Maar Elma de Vries gaat verder: "Later heeft Maria de video mogen bekijken en toen bleek dat zij wel degelijk als eerste met haar voorste voet over de streep kwam. Voor de uitslag is echter het gemiddelde van beide transponders gebruikt en ik had mijn voeten naast elkaar, terwijl haar achterste voet na mij finishte."

De klassementsleidster vervolgt: "Dat slaat natuurlijk nergens op, het gaat erom wie als eerste de streep overschrijdt. Of dat nou met maatje 34 of 42, linker- of rechtervoet, maple of vikingijzers is, dat moet niks uitmaken. Nu is het voor ons minder belangrijk omdat de 1e en 2e positie binnen onze ploeg blijft. Voor het klassement maakt het echter wel uit en stel dat het niet tussen mij en Maria, maar tussen Maria en Daniëlle Bekkering of tussen mij en Jolanda Langeland of tussen Daniëlle en Mischa Coolen was gegaan?"

Update: Scheidsrechter van dienst, Kerst Woudman, spreekt op de site Marathonschaatservanhetjaar.nl met klem de beweringen van Elma de Vries tegen: "We hebben samen met Maria Sterk de finishfoto bekeken en zij was het met ons eens dat Elma toch echt had gewonnen" aldus de voorzitter van de KNSB-jury. Hij vertelt verder dat vlak na de wedstrijd Maria Sterk inderdaad bij hem was gekomen met de vraag of ze de videobeelden mocht zien: "Natuurlijk mag dat. Onze eerste indruk als scheidsrechters was bovendien ook dat Maria had gewonnen. Maar toen we de finishfoto zagen was er geen twijfel over dat Elma de Vries de winnares van de wedstrijd was. Dat is ook door Maria Sterk zelf geconstateerd. Er was geen twijfel over mogelijk".