Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jan Maarten Heideman Prijs voor Pim Cazemier

Jan Maarten Heideman Prijs voor Pim Cazemier

geplaatst vrijdag 1 maart 2013 om 07:40:39 op Schaatspeloton.nl

Pim Cazemier van het team CRV-Interfarms heeft dit seizoen de Jan Maarten Heideman Prijs gewonnen, die is bestemd voor de marathonschaatser met de meeste progressie. De 23-jarige debutant in de topdivisie voor marathonschaatsers eindigde met een grote voorsprong in punten voor deze prijs. Die punten vergaarde hij vooral met zijn sterke rijden op natuurijs en zijn doorzettingsvermogen in de zware Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Jan Maarten Heideman reikt de naar hem genoemde prijs, die bestaat uit een luxe legpenning en een bedrag aan geld, zelf uit. Dit geschiedt zaterdag 2 maart in het ijsstadion Thialf in Heerenveen bij wedstrijden voor topdivisierijders, waaraan beide schaatsers deelnemen. Vorig seizoen legde Simon Schouten (dit jaar winnaar van de tocht over 200 km op de Weissensee) beslag op de toen voor het eerst uitgereikte prijs.

Het schaatsblog Hendrick Avercamp (www.avercamp.blogspot.nl) publiceert in verband met de prijsuitreiking een videoportret van de winnaar. Naast voorganger Schouten en vader en oud-marathonschaatser Lex Cazemier geeft zijn trainer en ploegleider bij het schaatsteam CRV-Interfarms, Ynco de Vries, hierin een reactie.

AMI Kappers, het bedrijf dat het schaatsteam van Heideman twee seizoenen sponsorde, steunt het initiatief voor de prijs vijf jaar. Beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde er de luxe legpenning in brons voor. Hierop beeldde hij een voluit sprintende schaatser af.

Niet alleen op kunstijs, maar ook op natuurijs en in wedstrijden over 200 kilometer, zoals de Elfstedentocht, kunnen marathonschaatsers punten vergaren voor de prijs. Lang had de Italiaan Fabio Francolini de leiding in de stand voor de prijs. Ook de Belg Bart Swings en Niels Mesu, die zich beiden vijf keer verbeterden op kunstijs, gooiden hoge ogen.

Voor informatie over de prijs en de stand hierbij zie blog Hendrick Avercamp op internet: www.avercamp.blogspot.com.