Schaatspeloton.nl - Nieuws - Joost Vink neemt afscheid

Joost Vink neemt afscheid

geplaatst maandag 25 februari 2013 om 21:31:00 op Schaatspeloton.nl

Joost Vink

Joost Vink

Na dit seizoen zal Joost Vink (Payroll Group) stoppen als marathonschaatser. De 30-jarige Noordwijkerhouter, dit seizoen nog goed voor een derde plek bij de cupwedstrijd in Tilburg, geeft aan al eind december begonnen te zijn met denken over stoppen. Na 10 jaar actief te zijn geweest in het Top Divisiepeloton heeft hij de afweging gemaakt dat het nu tijd is zich op andere zaken te gaan richten.

De laatste jaren keek Vink al van jaar tot jaar of hij door wou gaan met marathonschaatsen. Een gevolg van een streptokokkenbesmetting die hem in 2009 op de intensive care deed belanden en een lange nasleep kende. Eigenlijk pas het laatste jaar durfde Joost Vink, na vorig seizoen als vijfde te zijn geëindigd in de Hollands Venetiëtocht, weer te denken aan terugkeren op zijn oude niveau. Als doelstelling had hij dan ook dit seizoen de aansluiting weer te vinden, met als doel een podiumplek. Een doel dat de rijder van Team Payroll Group in Tilburg tijdens de zevende KPN Marathon Cup behaalde.

Nadat hij in 2003 als tweede was geëindigd in de B Divisie debuteerde Vink nu 10 jaar geleden in de kleuren van Heembouw in de A Divisie. Na jaren bij Regio Bank/MM Guide en PGM Bakker Vastgoed belande Vink in 2007 bij Beelen Sloopwerken. "Daar leek ik door te kunnen groeien", wijst de Noordwijkerhouter op de financiële middelen van de sponsor "Ik kom drie dagen in de week gaan werken en het zag er mooi uit, maar het plotselingen stoppen van de sponsor gooide roet in het eten." Het afhaken van Beelen bracht Vink bij de kleinere ploegen van Goesting.nl en Groen Talent om uiteindelijk bij Payroll Group te eindigden. "Maar het blijft opboksen tegen grote ploegen" zegt Vink die nu kiest voor zijn baan als leerkracht in het basisonderwijs "mijn werk is hartstikke leuk, en natuurlijk moet ook de hypotheek ergens van betaald worden".

Meester Joost
Zijn baan in het onderwijs gaf Joost Vink ook een bijzondere positie in het peloton. Meerdere malen kwam zijn klas hem opzoeken bij wedstrijden in de buurt. Dat maakt Vink al snel 'Meester Joost' in het peloton. "Het is natuurlijk leuk dat bijvoorbeeld een Sjoerd Huisman me tijdens de wedstrijd vraagt: Meester Joost zijn je kinderen er nog vandaag" blikt een lachende Vink terug. De kinderen waren ook een leuke steun en het was te merken dat ze het maar wat stoer vonden hun meester zo goed aan marathonschaatsen doet.

NK Brons, groene strijd
Terugkijkend ziet Joost Vink zijn bronzen medaille bij het Nederlands Kampioenschap op kunstijs in 2006 als zijn hoogtepunt. "Maar ook de strijd om de groene trui met Alain Gloor heb ik als bijzonder ervaren." In het seizoen 2006/07 moest Vink uiteindelijk de eindzege in het sprintklassement aan de Zwitser laten. Ook op de reizen naar het buitenland kijkt hij terug met veel plezier. "Ik hou van het reizen, wat dat betreft waren de wedstrijden in Canada met het peloton een hele mooie ervaring."

Met het afscheid houdt Vink wel een dubbel gevoel over. "Ik had graag nog een wedstrijd willen winnen. Dat is mij nooit gelukt en als ik nu nog twee jaar door ga kan mij dit misschien wel lukken. Maar het is tijd voor andere dingen". Komende zomer gaat hij nog door met skeeleren, bij de A-rijders gaat hij nu ook wedstrijden in april en mei meenemen. Wedstrijden die hij in het verleden met het oog op het schaatsseizoen liet lopen. Ook hardlopen gaat hij weer meer oppakken. "misschien doe ik nog wel mee aan wat kleine hardloopwedstrijdjes en trailruns in België lijken mij ook leuk."

Een toekomst als begeleiding sluit Joost Vink niet uit. "Maar dat is niet voor nu, later misschien". Iets wat Vink ook zegt over het trainen van jeugd.

Bekijk ook:

Transferoverzicht 2013