Schaatspeloton.nl - Nieuws - Voor Dames Essent Cup dezelfde regels als Heren

Voor Dames Essent Cup dezelfde regels als Heren

geplaatst woensdag 21 november 2007 om 20:40:00 op Schaatspeloton.nl

De Essent Cup voor de Dames marathonschaatssters, die vanaf 2 december op zondag voorafgaand aan de Heren Essent Cup verreden zal gaan worden, zal dezelfde wedstrijdregels hebben als de Heren Essent Cup. Ook voor de Dames zal dus gesprint gaan worden om klassementspunten tijdens de wedstrijd en na 40 ronden, 20 ronden voor het einde, zal een schiftingssprint de twintig finalerijdsters bepalen.

Hiermee kiest de KNSB dus in deze competitie voor duidelijkheid voor de tv-kijkers. Die zullen nu namelijk een samenvatting van de Dameswedstrijd zien die qua opzet gelijk is aan de live uitgezonden wedstrijd van de Heren. De Dames zullen met het rondebord op 45, 44, 43, 30, 29 en 28 punten gaan verdienen voor het algemeen klassement. Net als bij de Heren zal hier 3, 2 en 1 punten te verdienen zijn. Een maximum van 18 punten zijn dus te behalen tijdens de wedstrijd voordat de schiftingssprint het damespeloton zal uitdunnen tot twintig rijders.

20 ronden voor het einde zal die schiftingssprint namelijk plaatsvinden. Voor sommige dames zal dit dus betekenen dat zij maar 40 ronden wedstrijd zullen hebben. Een voorstel van sommige ploegleiders om de afstand van de wedstrijd te verhogen van 60 naar 70 ronden, om zo elke rijdster in elk geval 50 ronden te laten rijden, werd door de KNSB naast zich neergelegd. Marathoncoördinator Teun Breedijk verwacht dat zonder de 10 ronden de wedstrijden voor de Dames al zwaar genoeg zullen worden. "Dat is ons wel gebleken bij de wedstrijden van de heren", aldus Breedijk, die afgelopen zaterdag met de ploegleiders heeft overlegd, tegenover marathonschaatservanhetjaar.nl. Ook zegt hij "dat dit nieuwe format met zijn sprints in fysiek opzicht een behoorlijk zware aanslag op de rijdsters legt, zeker in de finaleweek, waar er vijf dagen achter elkaar gereden wordt".