Schaatspeloton.nl - Nieuws - Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Top Divisie

Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Top Divisie

geplaatst dinsdag 25 december 2012 om 18:01:38 op Schaatspeloton.nl

Bob de Vries won dit seizoen in Tilburg. De Vries is een van de rijders in de gelederen van het BAM-Univé Schaatsteam die kans maakt op de Nederlandse titel.

Bob de Vries won dit seizoen in Tilburg. De Vries is een van de rijders in de gelederen van het BAM-Univé Schaatsteam die kans maakt op de Nederlandse titel. (bron: Schaatspeloton.nl)

Woensdag, tweede kerstdag, vinden in Utrecht de KPN Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen op kunstijs plaats. In voorbereiding op het kampioenschap in de Domstad geeft Schaatspeloton.nl gister en vandaag een voorbeschouwing op de titelstrijd. In de Top Divisie is met het BAM-Univé Schaatsteam een collectief favoriet, wie zijn de uitdagers in de strijd om Arjan Stroetinga als kampioen op te volgen?

De Favorieten
BAM-Univé Schaatsteam (Arjan Stroetinga, Ingmar Berga, Christijn Groeneveld, Jorrit Bergsma, Bob de Vries, Robert Bovenhuis)

De absolute topfavoriet is in deze klasse niet één rijder, maar een collectief. Het BAM-Univé Schaatsteam heeft de rijders in de gelederen om in elk denkbaar scenario de kampioen af te leveren. Met Arjan Stroetinga (recordkampioen met 4 titels) en Ingmar Berga (kampioen in 2007) heeft ploegleider Jillert Anema 2 van de 3 nog actieve Nederlandse kampioenen op kunstijs in de gelederen. Zowel Stroetinga, Berga als Groeneveld zouden een massasprint kunnen winnen, Bob de Vries en Jorrit Bergsma kunnen een aanval, solo of in een klein groepje, afmaken. Van de zes rijders van wie Anema er vijf mag opstellen is Robert Bovenhuis de enige rijder die nog nooit een marathon won.

Gary Hekman (Van Werven)
Mocht het op een massasprint uitdraaien dan heeft de BAM-formatie met een man absoluut rekening te houden. Gary Hekman heeft dit seizoen aangetoond BAM te kunnen kloppen. Hij deed dit tot nog toe alleen in pelotonsprints die niet om de zege gingen omdat er een groep vooruit was. De vraag is of de 24-jarige Gramsberger het nu ook kan als het om de zege gaat.

De schaduwfavorieten
Naast de favorieten dient ook zeker een rijder als Frank Vreugdenhil (Telstar Sport/Primagaz) in de gaten worden gehouden. Vreugdenhil wist dit seizoen al twee maal een aanval succesvol af te ronden. Iets waar ook de jonge, dit jaar debuterende, Zeeuw Niels Mesu (De Haan Westerhoff) in slaagde. Sowieso moeten de schaduwfavorieten worden gezocht bij de aanvallers Mesu heeft met Crispijn Ariëns en rasaanvaller Jouke Hoogeveen ploeggenoten waar rekening mee moet worden gehouden. De Haan Westerhoff leeft daarnaast de laatste weken op voet van oorlog met BAM wat deze rijders tot het uitersten zal drijven. Vreugdenhil kent met Rob Hadders en Sjoerd Huisman ook twee kansrijke ploeggenoten. Bart de Vries (Van Werven) geldt ook als kanshebber. Als laatst moet ook good-old Jan Maarten Heideman (Husqvarna Gardena) in dit rijtje worden opgenomen. Heideman, nog altijd recordwinnaar op kunstijs en Nederlands Kampioen in 2000, 2002 en 2004, mag nog steeds niet worden weggecijferd.

Sterren
*** BAM-Univé Schaatsteam (Arjan Stroetinga, Ingmar Berga, Christijn Groeneveld, Jorrit Bergsma, Bob de Vries), Gary Hekman
** Crispijn Ariëns, Rob Hadders, Jan Maarten Heideman, Sjoerd Huisman, Jouke Hoogeveen, Niels Mesu, Frank Vreugdenhil, Bart de Vries
* Mart Bruggink, Pieter Jan van Eck, Martijn van Es, Durk Fabriek, Sander Kingma, Johan Knol, Jan van Loon, Frederik Nauta, Geert Plender, Simon Schouten, Rick Smit, Sandor Stuut, Koen Verweij, Joost Vink

Bekijk ook:

Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Eerste Divisie (25 december 2012)
Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Dames (24 december 2012)
Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Masters (24 december 2012)