Schaatspeloton.nl - Nieuws - Niels Mesu en Foske Tamar van der Wal winnen in Assen

Niels Mesu en Foske Tamar van der Wal winnen in Assen

geplaatst zaterdag 1 december 2012 om 22:20:55 op Schaatspeloton.nl

Niels Mesu zag zich als debuterend winnaar op het podium geflankeerd door Bart de Vries en Ingmar Berga.

Niels Mesu zag zich als debuterend winnaar op het podium geflankeerd door Bart de Vries en Ingmar Berga. (bron: Neeke Wassenbergh-Smit)

Op ijsbaan De Bonte Wever hebben Niels Mesu (Team De Haan Westerhoff ) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communiciatie) KPN Marathon Cup 8 gewonnen. Voor Niels Mesu, die de sprint van kopgroep van zes met een ronde voorsprong op het peloton won, was dit de eerste marathonzege. De Zeeuw klopte in Assen Bart de Vries (Van Werven) en Ingmar Berga (BAM-Univé Schaatsteam).

Op het Drentse ijs waren het de aanvallers die de wedstrijd naar hun hand konden trekken. Halverwege de wedstrijd slaagde een kopgroep van zes rijders erin een ronde voorsprong te pakken op het peloton. Bart de Vries (Van Werven), Frank Vreugdenhil (Telstar Sport/Primagaz), Johan Knol (JB Besturingstechniek), Niels Mesu (De Haan Westerhoff), Ingmar Berga (BAM-Univé Schaatsteam) en Martijn van Es (Wadro) zagen later in de wedstrijd Gary Hekman (Van Werven) met een soloactie ook nog vrij dicht bij een ronde voorsprong komen, maar Hekman strandde met het peloton inzicht. Na de door Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) gewonnen pelotonspurt probeerde witte truidrager Johan Knol met een aanval zijn medevluchters te verschalken maar de Groninger hield geen stand. Hierna was het vervolgens Niels Mesu die voor het eerst in zijn cariere een landelijke Top Divisiemarathon won. De Zeeuw die dit seizoen in het Top Divisiepeloton debuteert liet op de meet Bart de Vries en Ingmar Berga achter zich. In de klassementen liep Crispijn Ariëns (De Haan Westerhoff) uit in het algemene klassement, Johan Knol deed dat logischerwijs ook in het jongerenklassement.

Bij de Dames was opnieuw de klassementsleidster afwezig. Nadat eerder Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) al door World Cupverplichtingen het oranje leiderspak moest afstaan, was het in Assen nu de beurt aan Rixt Meijer (Palet Schilderwerken) die vanochtend in het Kazachse Astana de B-groep tijdens de World Cup 5 kilometer won. Meijer deed in de Drentse hoofdstad het oranje pak over aan bijna-ploeggenote Elma de Vries (MKBasics.nl) die als vijfde finishte en in de tussensprint ook voldoende punten had gesprokkeld om volgende week in Groningen in het oranje aan de start te mogen verschijnen. De dagzege ging op De Bonte Wever voor de derde maal dit seizoen naar Foske Tamar van der Wal. Van der Wal was na 70 ronden in de massasprint te snel voor Manon Kamminga (Renault Ladiesteam) en Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl). Iris van der Stelt (MKBasics.nl) die als vierde finishte blijft in het bezit van de witte trui.

Eerder op de avond had langebaanschaatser Frank Hermans (Project 2018) verrassend de wedstrijd in de Eerste Divisie gewonnen. Hermans die in de finale was ontsnapt kwam solo over de meet voor het aanstormende peloton waar Arnt Jalvingh (Adviesburo Harry de Wolff) de sprint won voor Roy Mulder (Team Appel Beton). Klassementsleider Erik Jan Kooiman (Schaatscentrum De Uithof) verloor in Assen zijn leidende positie. Het oranje pak werd overgenomen door Sam Boon (Bola veredelingen), die naast de witte trui nu ook de oranje equivalent in bezit heeft.

Bekijk ook:

Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie