Schaatspeloton.nl - Nieuws - Geschillencommissie KNSB handhaaft verbod op 5e rijder BAM

Geschillencommissie KNSB handhaaft verbod op 5e rijder BAM

geplaatst donderdag 25 oktober 2012 om 21:35:09 op Schaatspeloton.nl

De geschillencommissie behoudt de regel dat een marathonschaatsploeg met maximaal 4 rijders per ploeg mag uitkomen tijdens een wedstrijd. Dit is de uitkomst van een spoedarbitrage die Bob de Jong (BAM-Univé Schaatsteam) had aangespannen. De Jong probeerde via die weg als langebaanschaatser toegang te krijgen tot Team Langebaan waardoor BAM met vijf rijders op het ijs zou staan.

BAM en Bob de Jong betoogde dat zij als langebaanschaatser tijdens marathons het recht hebben om deel te nemen in het deze zomer opgerichte Team Langebaan. Team Langebaan werd ingesteld om langebaanschaatsers die niet voor een marathonformatie uitkomen de mogelijkheid te geven aan de marathons deel te nemen. Bob de Jong en ook teamgenoot Ted Jan Bloemen maken geen onderdeel uit van het BAM-Univé marathonteam, dat al de maximale zes rijders in de gelederen heeft, maar komen wel voor die formatie uit in het langebaanschaatsen. De KNSB betoogde daarmee dat het voor hen niet mogelijk was deel te nemen aan de marathon omdat dan het BAM-Univé Schaatsteam met 5 of 6 rijders tegen ploegen van vier zou kunnen strijden.

De geschillencommissie besloot in de zitting dat de fair-play in de sport belangrijker is dan het individuele belang van De Jong en Bloemen. Daarnaast hebben zij wel de mogelijkheid op de marathon voor een andere formatie uit te komen dan BAM, zoals ook Koen Verweij en Douwe de Vries op de marathon uitkomen voor een andere ploeg dan hun langebaanploeg.