Schaatspeloton.nl - Nieuws - Prijzenpot en inschrijfgeld voor Essent Grand Prix bekend

Prijzenpot en inschrijfgeld voor Essent Grand Prix bekend

geplaatst woensdag 5 december 2007 om 19:37:00 op Schaatspeloton.nl

De totale prijzenpot voor de Essent World Grand Prix is door de KNSB vastgesteld op bijna 30.000 euro. Daarnaast maakt de KNSB bekend dat elke deelnemer 75 euro per wedstrijd inschrijfgeld moet te betalen om deel te nemen aan de wedstrijden. Daarnaast is door de bond de finalewedstrijd in Kuopio verplicht gesteld om als rijder opgenomen te worden in het eindklassement.

Een merendeel van het prijzengeld is voor de rijders te verdienen op de qua reiskosten goedkope locatie van de Weissensee. 15.750 euro is te verdienen in de Alternatieve Elfstedentocht die georganiseerd wordt door de Stichting Winter Sporten het voormalige Stichting Winter Marathon. De winnaar op de Weissensee zal 2000 euro verdienen, voor de winnares valt er 1.000 euro op te halen.

Op het Lipnomeer, in Borlänge en in Kuopio is voor de winnaars bij de Heren 350 euro te verdienen, bij de Dames 200 euro. Al met al lage bedragen als je het vergelijkt met het inschrijfgeld dat de bond vraagt. Alle deelnemers zullen 75 euro moeten betalen om deel te kunnen nemen, dit betekend dat een rijder in Tsjechië, Zweden of Finland bij de top-10 moet eindigen om alleen als de inschrijfkosten terug te verdienen. Bovendien moet om opgenomen te kunnen worden in de Essent World Grand Prixklassement deelgenomen worden aan de finale wedstrijd, voor Heren in Kuopio en voor Dames in Borlänge.

Al met al is dit slecht nieuws voor de budgettair kleinere ploegen. In totaal kan dit voor sommige ploegen een extra kostenpost, bovenop de reiskosten, van 1.800 euro op leveren. Ook voor natuurijsspecialisten die zonder sponsor de cyclus af moeten gaan zal dit vervelend nieuws zijn.

Feit is wel dat de organisatie van de Essent World Grand Prix leidt tot ruime uitzendtijd op televisie. Eerder werd bekend dat de NOS de cyclus zal volgen met samenvattingen van een half uur voor elke wedstrijd. Dit kan voor sponsoren de drempel verlagen om het extra geld te betalen. Sponsorloze rijders, en kleingesponsorde ploegen zullen daar natuurlijk niet mee geholpen zijn.

Wedstrijdcoördinator Teun Breedijk reageerde op Skatepodium.com: "Om dit natuurijscircuit van de grond te krijgen, moet de begroting wel dicht zijn. We maken een hoop kosten. Die worden grotendeels gedekt door onze sponsoren, maar niet helemaal. Bovendien, 75 euro lijkt misschien veel, omdat het een forse verhoging is, maar in veel meer sporten wordt inschrijfgeld per wedstrijd betaald".