Schaatspeloton.nl - Nieuws - Start MSI Series verreden in Québec

Start MSI Series verreden in Québec

geplaatst dinsdag 4 december 2007 om 07:14:00 op Schaatspeloton.nl

De wedstrijden in het eerste weekend van de Noord-Amerikaanse marathoncompetitie, de MSI Series, zijn zaterdag en zondag in de Canadese stad Québec verreden. Zaterdag waren Vincent Blouin en Justine L'Heureux de eerste winnaars van het nieuwe seizoen. Op zondag waren Jim Cornell, de eindwinnaar van vorig seizoen, en Martine Charbonneau de winnaars. De volgende etappe is 15 december in Lake Placid, New York.

Zaterdag
Op de zaterdag stond in de hoofdstad van de gelijknamige Canadese provincie een wedstrijd over 25 kilometer op het programma. Traditie getrouw doen in Québec veel rijders mee, en dit seizoen was dit niet anders. Zeker in deze eerste etappe waren een flink aantal namen te vinden die vorige seizoen niet actief waren in de MSI Series. Bij de Heren liep de wedstrijd na 63 ronden op de plaatselijke ijsbaan Anneau Gaétan-Boucher op een tweestrijd tussen Alexandre Garant en Vincent Blouin. In de sprint was het uiteindelijk Vincent Blouin die de wedstrijd naar zich toe trok. Alexandre moest genoegen nemen met de tweede plaats, Clovis Auger won vervolgens achter het tweetal de sprint om de derde plaats met klein verschil van Dany Frederick.
Bij de Dames profiteerde Justine L'Heureux optimaal van het feit dat de Dames in de wedstrijden om de MSI Series meerijden met de Heren. De Canadese kon lang mee met de beste Heren en eindigde ook in de totaal wedstrijd op de zevende plaats. Hiermee bleef ze haar eerste concurrente Martine Charbonneau ruim voor. De derde plaats was voor Madison Roy-Petitclerc.

Zondag
Voor de zondag stond op het Canadese ijs een wedstrijd over 100 ronden, en dus 40 kilometer, op het programma. Ook deze wedstrijd eindigde bij de Heren in een sprint-a-deux, ditmaal tussen klassementswinnaar van vorig seizoen Jim Cornell en Youri Juteau, vorig seizoen ook goed voor enkele ereplaatsen in de competitie. Met klein verschil ging deze tweede wedstrijd in de competitie op zondag naar de Amerikaan Jim Cornell, die door de afwezigheid van enkele van de top geklasseerde rijders op zaterdag ook de eerste leider in de MSI Series is. Youri Juteau eindigde op de tweede plaats, Stephane Tremblay kwam als derde over de meet.
Bij de Dames ging de zege naar Martine Charbonneau, die zo ook de eerste leidster in het klassement werd. De Canadese hield haar jonge landgenoot Paisley Perrie achter zich, Dominique Lalonde complementeerde op de derde plek het podium.

Zaterdag 15 en zondag 16 december gaat de MSI Series competitie verder op de Olympische ijsbaan van Lake Placid in de Amerikaanse staat New York.