Schaatspeloton.nl - Nieuws - Joost Juffermans en Daniëlle Bekkering winnen in Eindhoven

Joost Juffermans en Daniëlle Bekkering winnen in Eindhoven

geplaatst zondag 2 december 2007 om 08:56:00 op Schaatspeloton.nl

De zevende wedstrijd in de Essent Cup is in Eindhoven na een solo-ontsnapping gewonnen door Joost Juffermans (TNT Express). Jan van Oosterom (Safan/Sportuitslag) eindigde tweede, Cees Juffermans (TNT Express) mocht naast zijn broer als derde naar het podium. De eerste etappe in de Dames Essent Cup was een prooi voor Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) die ook de eerste leiderstrui mocht aantrekken.

Heren
De wedstrijd bij de Heren was er in Eindhoven een met veel ploegentactiek. Naast het gebruikelijk achtervolgen als de slag gemist is, werden vandaag ook individuele aanvallen uitgevochten met behulp van een teamgenoot. In de tweede helft van de wedstrijd ontsnapte een grote groep met bijna alle ploegen vertegenwoordigd. Lange tijd leek de groep op weg een ronden voorsprong te pakken. Maar met de schiftingssprint in de aantocht viel de samenwerking in de kopgroep wat weg, op dat moment besloot Jochem Janssen (Foekens) de aanval te kiezen en kreeg bij zijn ultieme poging een ronde voorsprong te pakken steun van zijn ploeggenoot Andrès Landman (Foekens). Deze opzet slaagden niet maar omdat de kopgroep net op het peloton voor bleef ging hij samen met de rest van de kopgroep wel door naar de finale twintig.

In die finale was het vooral Joost Juffermans (TNT Express) die sterk aanvallend reed, en uiteindelijk werd hij daarvoor ook beloond. Solo ging de oudste van de gebroeders Juffermans in de aanval. Vanuit het peloton kwam Jan van Oosterom (Safan/Sportuitslag) in de achtervolgingspositie en hij kreeg uiteindelijk daarbij de steun van zijn ploeggenoot Geert Plender (Safan/Sportuitslag) die zich hiervoor had laten terugzakken naar Van Oosterom. Het tweetal leek nog snel dichterbij de solo strijdende Joost Juffermans te komen waarna diens ploeg besloot het zelfde kunstje op te voeren. Martijn van Es (TNT Express) liet zich terug vallen en met de extra steun voor Joost Juffermans was Jan van Oosterom gezien voor de dagzege. Die dagzege ging dus naar Joost Juffermans die zich op het podium geflankeerd zag door Jan van Oosterom en zijn jongere broer Cees Juffermans (TNT Express) die als derde over de eindstreep was gekomen.

In het Algemeen Klassement liep Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) licht in op Bob de Vries (BAM Schaatsteam). De Fransman profiteerde optimaal van de pech van Bob de Vries. De klassementsleider viel bij een tussensprint waarna, terwijl de Haulenaar in de achtervolging was, Cedric Michaud optimaal scoorden. In totaal liep Michaud vandaag 5 punten in op Bob de Vries, die nu een voorsprong van 25 punten heeft op de kopman van Nefit HR Ketels.

Dames
Voor de Dames was de wedstrijd in Eindhoven de eerste in de Essent Cup, en dus ook de eerste wedstrijd in de nieuwe opzet met tussen- en schiftingsprints. In de lichtstad waren Elma de Vries (DSB Bank) en Mireille Reitsma (BTN de Haas/Landjuweel) afwezig vanwege langebaanverplichtingen. Het tweetal reed zaterdag in het Russische Kolomna de ISU World Cup waarbij zij op de 5 kilometer respectievelijk als tweede en derde eindigde in de B Divisie.

Van de Dames die in Eindhoven wel aanwezig waren mochten dus uiteindelijk 20 gaan sprinten om de eerste zege. Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) won in de massasprint vervolgens de eerste wedstrijd. Helen van Goozen (Blauwe Stad), dit seizoen pas een keer eerder actief in de marathon, eindigde op de tweede plaats, de derde plek was verrassend voor Karin Bakker (Viks Parket). Daniëlle Bekkering mocht ook de eerste Gouden Trui bij de Dames aantrekken, dit mede omdat zij tijdens de koers nog 12 punten bij elkaar had gesprint. Dit waren er evenveel als de klassementsleidster in de KNSB Cup, Maria Sterk (DSB Bank), die als vierde in de daguitslag eindigde en nu in het klassement op de tweede positie staat.