Schaatspeloton.nl - Nieuws - Berga klopt Bergsma nipt in Amsterdam

Berga klopt Bergsma nipt in Amsterdam

geplaatst donderdag 15 november 2007 om 13:11:00 op Schaatspeloton.nl

De zesde etappe van de Essent Cup is in Amsterdam gewonnen door Ingmar Berga (DSB Bank). De Nederlands Kampioen stak Jorrit Bergsma (Power-play.nl) op de streep net voorbij. Bergsma was vijf ronden voor het eind solo in de aanval gegaan en leek op weg naar zijn tweede zege van dit weekend. In een ultieme sprint ging Berga hem met slechts één centimeter voor.

Het peloton had in Amsterdam, toch nog altijd de enige onoverdektebaan in West-Nederland, te maken met sterke wind. Regen en zelfs hagel was voorspeld, maar dit bleef het peloton bespaard. De wedstrijd in de hoofdstad was er een waarin halverwege koers een kopgroep van zes man de kans leek te krijgen om het peloton op een ronde te zetten. De groep met onder andere de weer goed terugkomende Jan Maarten Heideman, kreeg een halve ronde voorsprong maar de oversteek duurde te lang waarna het grote pak weer terug kon keren bij de kopgroep. Hiermee was de belangrijkste van verschillende uitlooppogingen verijdeld en ging het peloton op weg naar de schiftingssprint.

Na deze schiftingssprint bleven twintig rijders over voor de finale, waaronder toch weer enkele schaatsers die de aanval niet schuwen. Ralf Zwitser (Adformatie/Kras Reizen) probeerden het en reed lange tijd solo enkele tientallen meters voor het peloton uit. Maar Zwitser slaagde er niet in weg te blijven en vervolgens leek Jorrit Bergsma (Power-play.nl) zijn kunstje van zaterdagavond te gaan herhalen. Met een sterke jump lag de Fries zeer snel ver voor op het peloton waar de achtervolgers elkaar aan zaten te kijken. Met nog 5 ronden te gaan leken de papieren goed te zijn voor een tweede zege van Bergsma in twee dagen tijd. Het sprintende peloton kwam snel dichterbij maar bij het ingaan van het laatste rechte stuk was de voorsprong van de jonge Bergsma nog altijd aanzienlijk. Ingmar Berga (DSB Bank) zorgde echter met een ultieme sprint voor dat Jorrit Bergsma genoegen moest nemen met de tweede plek. Op de streep kwam hij ongeveer één centimeter te kort op de regerend Nederlands Kampioen. Douwe de Vries (Time Out Sport/Vrieling) kwam als derde over de meet. Klassementsleider Bob de Vries (BAM Schaatsteam) eindigde als vierde en was ook in de koers ongeveer bij elke tussensprint te sterk voor zijn naaste concurrent Cedric Michaud (Nefit HR Ketels). De achterstand van de Fransman liep na de wedstrijd in Amsterdam dan ook op tot 30 punten.