Schaatspeloton.nl - Nieuws - Alfred Knikker schaatst 555 kilometer tijdens IJsstrijd

Alfred Knikker schaatst 555 kilometer tijdens IJsstrijd

geplaatst zondag 27 februari 2011 om 20:16:09 op Schaatspeloton.nl

Dit weekend werd op de 5 kilometer lange ijsbaan van Flevonice in Biddinghuizen de IJsstrijd 2011 verreden. Op zaterdag kon iedereen starten om zijn of haar toertocht te schaatsen tot maximaal 200 kilometer. Op vrijdagmiddag was de start van de 24 uur. Het doel van de IJsstrijd was om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de nierstichting. De nierstichting wil het geld gebruiken voor de ontwikkeling van de draagbare kunstnier.

Vrijdagmiddag om 14.00 uur werd het startschot voor de 24 uur gegeven door wereldrecordhouder lange afstand schaatsen Jan Roelof Kruithof. De 12 deelnemers namen zijn adviezen ter harte en vertrokken voor de monstertocht. Er vormde zich direct een groepje met vier rijders waaronder Alfred Knikker (39) uit Elburg. Goed samenwerkend schaatsen zij ronden achtereen kop over kop. De omstandigheden waren niet verkeerd. Met een temperatuur van zes graden en windkracht 3 bleef het ijs goed en doordat er bijna overal een klein laagje water op het ijs stond was de glijfactor hoog. Na 160 kilometer valt de groep uiteen. Knikker had voor de nacht ‘hazen' ingehuurd welke hem zouden vergezellen in zijn jacht op zijn doel om 500 kilometer te schaatsen. Iedere anderhalf tot twee uur wordt er afgelost. Op dat moment is het heel erg rustig op de baan. Naast Knikker is Richard Kimman (40) uit Lutten nog de enige deelnemer aan de 24 uur die nog op de schaats staat. Ook hij heeft vrienden om zich heen om hem te steunen. De overige deelnemers liggen in het restaurant te slapen om de volgende dag weer verder te gaan.

Om zeven uur in de ochtend heeft Knikker inmiddels 400 kilometer afgelegd. Dat is tweemaal de Elfstedentocht achter elkaar!!! Op dat moment komen er al verschillende deelnemers aan de overige tochten de baan op. Om negen uur is het een drukte van jewelste. Alle nog in leven zijnde Elfstedentocht winnaars verschijnen op de baan om het officiële startschot bij te wonen. Wereldkampioen allround Ireen Wüst lost dit schot waarna alle deelnemers vertrekken voor de verschillende afstanden. De omstandigheden zijn nog altijd niet veranderd en het beloofd een mooie dag te worden voor alle deelnemers.

Alfred Knikker en Richard Kimman stellen onderweg allebei hun doel bij naar boven. Knikker gaat voor de 550 kilometer en Kimman wil proberen om de 500 kilometer te halen. De laatste uren verstrijken en hoewel de mannen niet meer zo soepel bewegen lijkt het allemaal nog erg goed te gaan. Er verschijnen steeds meer mensen langs het ijs om deze unieke prestatie op Nederlandse bodem te aanschouwen. En dan is daar om 14.00 uur eindelijk de finish. Knikker komt op één been over de finish en heeft de ongelofelijke afstand van 555 kilometer geschaatst zonder ook maar één keer uit te rusten. Even later bereikt ook Kimman de finish. Zijn doel van 500 kilometer heeft hij ook gehaald. Wanneer beide ultra atleten onder de douche staan proberen nog tientallen andere schaatsers hun toertocht te volbrengen. Om 16.00 uur wordt het evenement afgesloten met de prijsuitreikingen en wordt de tussenstand bekend gemaakt. Minister Schippers van Volkgezondheid, Welzijn en Sport overhandigd de prijzen. De opbrengst voor de nierstichting staat voorlopig op ruim € 100.000.