Schaatspeloton.nl - Nieuws - Anema weg bij BAM, rijders lijken te volgen

Anema weg bij BAM, rijders lijken te volgen

geplaatst vrijdag 25 februari 2011 om 13:56:56 op Schaatspeloton.nl

Jillert Anema vertrekt na dit seizoen als trainer/ploegleider bij het BAM-Univé Schaatsteam. Dat meldt Schaatsen.nl. De flamboyante succestrainer ziet zijn contract bij de oranje-groene formatie niet verlengd worden. Op dit moment lijkt het er op dat Anema's pupillen Bob de Vries, Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga en Bob de Jong maar ook Christijn Groeneveld (AMI Kappers) de overstap zullen maken naar een nieuw Team Anema.

Het conflict tussen Jillert Anema en de Stichting Groenoranje die de schaatsploegen exploiteert lijkt te gaan om het streven van Anema om de marathonploeg die ook langebaanwedstrijden rijdt om te vormen naar een langebaanploeg die marathonwedstrijden rijdt. "Ik zag wat onze jongens kunnen, en wilde vorig jaar al zo'n combinatieteam. Dat hebben we nu gedaan, en we zijn heel succesvol geweest. " aldus Anema die op Schaatsen.nl aangeeft dat hiervoor keuzes nodig zijn. "Omdat de langebaan nauwkeuriger luistert dan de marathon. Zelfs als je niet helemaal fit bent kun je een marathon nog winnen. Op de langebaan is dat ondenkbaar. Als je op de vijf en tien kilometer ook maar ietsje minder ben dan de rest, zie je dat meteen. Kijk naar Jorrit Bergsma in Salt Lake City. Heeft twee weken daarvoor koorts gehad, startte niet in Moskou, meed de Weissensee, zat aan de antibiotica en was toch lang niet goed genoeg in Salt Lake. "

Ook wil de trainer af van de transfercarrousel: "Aan de Weissensee komt daar ook nog eens elk jaar het geouwehoer rond rijders bij. Steeds wordt er getrokken aan mijn schaatsers." Daarom wil Anema langjarige contracten afsluiten met zijn schaatsers, meer trainingskampen en hogere salarissen. "Ik begreep ook wel dat ze geen langebaansalaris geboden kon worden, maar dan minstens een topmarathonsalaris. Daarbij heb ik zelfs voorgesteld de budgetten voor trainingskampen uit te keren als salaris." Op die manier zouden de trainingskampen door de schaatsers zelf worden betaald en hoefde Anema geen rekenschap af te leggen voor keuzes en uitgaven aldus het Schaatsen.nl-artikel. "Dat zouden we dan zelf kunnen regelen. Op die manier kunnen we dan zorgenvrij toewerken naar Sochi. Want let wel: dat is de enige drijfveer."

Overigens heeft he BAM-Univé Schaatsteam als reactie daarop de schaatsers een salarisverhoging van 50% geboden als ze in het Groen-Oranje pak zouden blijven schaatsen. De schaatsers hebben inmiddels aangegeven als team naar de Olympische Spelen in Sochi te willen toewerken en daarom Anema te zullen volgen naar het nieuwe team. Verrassenderwijs lijkt ook Christijn Groeneveld (AMI Kappers) aan te gaan sluiten bij dit team. Eerder kwam Groeneveld uit in de teams van Anema, maar onlangs werd de overgang van Groeneveld naar het Team Ruitenberg aangekondigd. Die overgang lijkt nu dus van de baan.