Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman en Zielman winnen bij herstart KPN Marathon Cup

Heideman en Zielman winnen bij herstart KPN Marathon Cup

geplaatst zaterdag 19 februari 2011 om 21:29:01 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman (AMI Kappers) weet dat hij zijn 77e kunstijszege behaalt en kan juichen.

Jan Maarten Heideman (AMI Kappers) weet dat hij zijn 77e kunstijszege behaalt en kan juichen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Groningen hebben Jan Maarten Heideman (AMI Kappers) en Carla Zielman (CENNED) de voorlaatste wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. In Kardinge was Heideman na 125 ronden het snelst van een kopgroep van zeven rijders met een ronde voorsprong, Mart Bruggink (BHP Power-play) en Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen) werden twee en drie. Voor Heideman was het zijn 77e zege op kunstijs.

De Dames brachten vers terug van het natuurijs in Oostenrijk en Zweden een tamme wedstrijd op het ijs. Geen van de aanvallen leek een kans te maken en de wedstrijd leek uit te draaien op een massasprint. Met het rondebord op 7 probeerde een aanval met daarin Wieteke Cramer (MKBasics.nl), Cindy Vergeer (Heijkoop & Partners) en Annelies Passchier (Intersport Jan Bols) hier echter verandering in te brengen. Nadat Passchier af viel en Cramer en Vergeer met zijn tweeën nog tot in de voorlaatste probeerde weg te blijven kwam het peloton toch weer bijeen waardoor de zeventiende KPN Marathon Cup ook echt op een massasprint ging uitdragen. Hierin toonde klassementsleidster Carla Zielman (CENNED) zich het sterkst. Zij verwees in de sprint Mariska Huisman (Viks Parket) en Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) naar de tweede en derde plaats.

De Heren waren nog koud van de start weg, sommige toeschouwers moesten nog hun weg uit de kantine naar de kant van de baan vinden, toen een kopgroep van zeven rijders een ronde voorsprong op het peloton pakte. Met deze spectaculaire actie was de wedstrijd eigenlijk al beslist want geen van de aanvallers kreeg meer de ruimte. Het laatste kwart van de wedstrijd zette Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) zich op kop en reed tempo om potentiële aanvallers te ontmoedigen. De winnaar moest dus uit het zevental Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen), Jan Maarten Heideman (AMI Kappers), Kurt Wubben (Groenehartsport.nl), Willem Hut (BAM-Univé Schaatsteam), Joost Vink (Groen Talent), Mart Bruggink (BHP Power-play) en Rick Smit (Equipe Renault Eco2) gaan komen. Het was Wubben die na het afsprinten van het peloton, die gewonnen werd Christijn Groeneveld (AMI Kappers) en waarin Ingmar Berga (AMI Kappers) ten val kwam, de aanval zocht. Wubben nam een lichte voorsprong maar onder aanvoering van Willem Hut kwam de rest van het zevental terug bij rijder uit Pijnacker die vorige week nog winnaar werd van de Grand Prix Finale op het Runnmeer. Vervolgens toonde Jan Maarten Heideman in de daaropvolgende sprint zijn klasse waarmee hij in het verleden 76 overwinningen op kunstijs behaalde. Voor het eerst sinds 6 januari 2010, toen Heideman in Biddinghuizen zijn laatste overwinning behaalde, kon hij al juichend over de streep glijden. Achter de nu 77-voudige winnaar sprintte Mart Bruggink naar de tweede en Douwe de Vries naar de derde plaats.

Klassementsleider Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) had in de finale hinder van de val van Ingmar Berga en finishte pas op de 21e plaats. In het klassement heeft Timmerman met nog een wedstrijd te gaan een voorsprong van 72 punten en kan de eindzege dus niet meer ontlopen.

Ook in de Eerste Divisie ging een aanvalsgroep rond. Het kwartet bestaande uit Johan Knol (JB Besturingstechniek), Eric Bisschops (Viks Parket), Robert van Dalen en Wierd Osinga (beiden Adviesburo Harry de Wolff) ging in de eerst helft rond waarna nogmaals een ruime groep met het kwartet erbij een ronde voorsprong pakte. In de finale profiteerde Adviesburo Harry de Wolff van hun numerieke overmacht . Robert van Dalen ging aan en reed solo naar de zege. Wierd Osinga klopte achter Van Dalen een in de achtervolging moegestreden Knol en pakte de tweede plaats.

Bekijk ook:

Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie