Schaatspeloton.nl - Nieuws - Cees Juffermans en Elma de Vries winnen in Amsterdam

Cees Juffermans en Elma de Vries winnen in Amsterdam

geplaatst zondag 16 december 2007 om 13:08:00 op Schaatspeloton.nl

Cees Juffermans komt juichend als winnaar over de streep na de negende wedstrijd in de Essent Cup op de Amsterdamse Jaap Edenbaan.

Cees Juffermans komt juichend als winnaar over de streep na de negende wedstrijd in de Essent Cup op de Amsterdamse Jaap Edenbaan. (bron: Glenn Wassenbergh)

De negende Essent Cupwedstrijd is in Amsterdam gewonnen door Cees Juffermans (TNT Express), Elma de Vries (DSB Bank) won de derde wedstrijd in de Essent Cup voor Dames. De wedstrijden waren in Amsterdam door het harde ijs erg snel, wat het voor aanvallers moeilijk maakte om weg te komen. Bij de Heren kwamen zowel Bob de Vries als Cedric Michaud ten val.

Dames
In Amsterdam voltooide Elma de Vries (DSB Bank) een goed weekend met een tweede zege in twee dagen. Dit deed de Friezin na in de koers ook al de meeste bonuspunten in de tussensprints bijeen te hebben geschaatst. Met 14 punten behaald in de tussensprint en 15 voor een dagzege ging De Vries haar ploeggenote Maria Sterk (DSB Bank) voorbij en liep ze in op klassementsleidster Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen).
In de finale 15 rondjes probeerde Karin Maarse (DSB Bank) het nog even in de aanval, maar dit was zonder weinig succes. In de daarop volgende sprint was het Elma de Vries die nu voor het eerst de zege pakte in de Essent Cup. Daniëlle Bekkering eindigde op de tweede plek, Maria Sterk werd verwezen naar plaats drie.
In het klassement staat Daniëlle Bekkering nu nog 24 punten voor op Elma de Vries die in Amsterdam 8 punten in liep op haar voormalig ploeggenote.

Heren
Bij de Heren werd de wedstrijd getekend door de vele valpartijen. De natuur had met haar vorsttemperaturen gezorgd voor een harde en snelle ijsvloer wat er voor zorgde dat veel schaatsers mee konden komen met het hoge tempo en ontsnappingen eigenlijk al vanaf het begin geen kans van slagen hadden. In de tussensprint was klassementsleider Bob de Vries (BAM Schaatsteam) eigenlijk weer onklopbaar voor Cedric Michaud (Nefit HR Ketels). Na de negen tussensprints was de vandaag zijn 23e verjaardag vierende leider wederom 4 punten ingelopen op zijn belangrijkste rivaal.
Die winst leek weer als sneeuw voor de zon te verdwijnen toen Bob de Vries in de ronde naar de schiftingssprint toe ten val kwam en zo dus de laatste twintig mis liep. Bij die laatste twintig zat wel Cedric Michaud die zo dus toch nog goede zaken leek te gaan doen voor het klassement. In de aanloop naar de massasprint, die mede door het goede knechtenwerk van Michaud's knecht Geert-Jan van der Wal (Nefit HR Ketels) onvermijdelijk was kwam nu juist Michaud ten val. Hierbij kwam de Fransman pijnlijk op zijn rug terecht, dit terwijl hij toch al last had van zijn onderrug na een val in training enkele weken geleden.
In de massasprint was het Cees Juffermans (Team TNT Express) die optimaal profiteerde van de afwezigheid van andere. De Stompwijker pakte zijn derde zege door Karlo Timmerman en Rob Hadders (beide Equipe Renault) naar de tweede en derde plek te verwijzen.