Schaatspeloton.nl - Nieuws - "Groots sportman"

"Groots sportman"

geplaatst zaterdag 22 januari 2011 om 21:36:59 op Schaatspeloton.nl

"Geen theater of te mooie woorden. Geen bloemstukken. Nee alleen wijzen naar een rouwband met zoveel respect. Sjoerd Huisman was voor mij al een winnaar maar nu ook een groots sportman." (bron: ADG Fotografie)

De dood en sport maken vaak grote emoties los. Marathonschaatsvolger Henk Jan Kerkhoff kijkt in een ingezonden column terug op het eerbetoon van Sjoerd Huisman (SOS Kinderdorpen) aan de overleden FlevOnice-oprichter Henk Ketelaar donderdag na afloop van de door Huisman gewonnen KPN Super Prestige Finale. "Geen theater of te mooie woorden."

Groots sportman
Sport en emotie zijn altijd al met elkaar verbonden wie kent niet het verhaal van Dan Janssen. Hij zou zijn nog te winnen gouden Olympische medaille, Calgary ‘88 opdragen aan zijn aan kanker overleden zus. Het mocht niet zo zijn want hij viel. Zes jaar later won Dan Jansen Olympisch goud in Noorwegen en zijn saluut naar de hemel met de gouden plak om zijn nek en tranen in zijn ogen zal ik nooit vergeten. Lance Armstrong die zijn etappe overwinning in de Tour de France van 1995 aan zijn verongelukte ploeggenoot Fabio Casartelli opdroeg. Zijn juichen met de vingers naar de hemel maakte veel emotie los. In 2005 stond ik in het stadion van FC Utrecht en zag daar een team afscheid nemen van de veel te vroeg overleden David di Tammasso De stilte in het volle Utrechtstadion ging door merg en been. Met tranen in mijn ogen zag ik Paolo Bettini, net wereldkampioen 2006 de Ronde van Lombardije winnen, je zag zijn verdriet in de laatste kilometers om het verlies van zijn, twee weken daarvoor overleden broer.

Afgelopen donderdag was ik in een bijna lege polder om een wedstrijd bij FlevOnice te verslaan. Na 75 kilometer begon de sprint en Sjoerd Huisman was niet te verslaan. Met grote voorsprong op de andere sprinters reed hij af op zijn eerste overwinning van het seizoen. En toen gebeurde er iets wat ik ook niet meer zal vergeten. Enkele meters voor de finishlijn ging Sjoerd Huisman rechtop staan en wees met zijn linkerhand naar de rouwband om zijn rechter bovenarm. Een rouwband ter nagedachtenis aan Henk Ketelaar, de op 67-arige leeftijd overleden directeur van FlevOnice. Ver van de camera's en het grote publiek was dit een actie van Sjoerd Huisman die veel volgers van het marathonschaatsen en brok in de keel gaf. Zo indrukwekkend als de marathonsport soms kan zijn, zo indrukwekkend was de beweging van Sjoerd Huisman. Geen theater of te mooie woorden. Geen bloemstukken. Nee alleen wijzen naar een rouwband met zoveel respect. Sjoerd Huisman was voor mij al een winnaar maar nu ook een groots sportman.