Schaatspeloton.nl - Nieuws - Nieuwe Friezen burgeren in met Elfsteden-Suske en Wiske

Nieuwe Friezen burgeren in met Elfsteden-Suske en Wiske

geplaatst maandag 10 december 2007 om 16:45:00 op Schaatspeloton.nl

De striphelden Suske en Wiske rijden in de nieuwe strip langs de elf Friese steden.

De striphelden Suske en Wiske rijden in de nieuwe strip langs de elf Friese steden. (bron: Standaard Uitgeverij)

Morgen zal de Friese commissaris van de Koningin Ed Nijpels de eerste editie van `Suske en Wiske en De Elfstedenstunt` in ontvangst nemen. De Friese versie van het stripverhaal zal onder de titel De alvestêdestunt ook onderdeel gaan uit maken van het welkomstpakket voor nieuwe inwoners van de provincie Friesland. In het verhaal rijden de striphelden langs de elf Friese steden.

De uitgever meldt op haar website: "De vrienden raken dit keer in aanraking komen met de, fictieve, oorsprong van de Elfstedentocht. Het avontuur begint op een zonnige lentedag... nu ja zonnig? Lambik wordt plots lastiggevallen door een mannetje dat vriesstralen afschiet. Suske en Wiske achtervolgen het vriesmannetje tot aan het laboratorium van professor Barabas. Hij vertelt hen dat er een experiment is misgelopen en dat hij het vriesmannetje per ongeluk uit het verleden naar hier heeft geflitst. Suske en Wiske reizen het mannetje achterna naar het 15e-eeuwse Friesland, waar al jaren een strenge winter heerst doordat Frostia, de winterheks, de lentefee Frisia gevangen houdt. De enige manier om haar te bevrijden is de elf aardmannetjes en de winterheks verslaan, maar hiervoor hebben ze nog maar 1 dag de tijd. Suske en Wiske schaatsen langs de elf Friese steden in een wanhopige poging om de lente terug in het land te brengen."

De heroïsche schaatstocht over 200 kilometer langs 11 Friese steden was al eerder een onderwerp voor een strip van de tekenaars van Studio Vandersteen. In 1986 beleefden de striphelden Robert en Bertrand een avontuur in winterse sferen in het album De Friese Elfstedentocht. Ook van dat avontuur werd een Friese versie uitgegeven.

Suske en Wiske en De Elfstedenstunt ligt vanaf woensdag in de winkel.