Schaatspeloton.nl - Nieuws - Märt Kuus en Sandra Alusalu winnen Mulgi Uisumaraton

Märt Kuus en Sandra Alusalu winnen Mulgi Uisumaraton

geplaatst zondag 9 januari 2011 om 23:32:38 op Schaatspeloton.nl

Een gedeelte van het Estse peloton onderweg in de Mulgi Uisumaraton.

Een gedeelte van het Estse peloton onderweg in de Mulgi Uisumaraton. (bron: Sakala)

De eerste marathon van de Estse marathoncompetitie, de Eesti Maratonuisutamise sari, is zaterdag in Viljandi gewonnen door Märt Kuus en Sandra Alusalu. In verre van optimale omstandigheden klopten zij de concurrentie. Kuus klopte in de Herenwedstrijd, die door de vele sneeuwval was ingekort tot 40 kilometer, met miniem verschil vluchtgenoot Raivo Laanemets. Eerik Idarand finishte op afstand als derde.

Voorafgaand aan de openingswedstrijd van het marathonseizoen in Estland had de organisatie te kampen met overmatige sneeuwval. Omdat de Estse winter nog niet gebracht heeft wat het moet brengen bracht dit de eerste wedstrijd in gevaar. Dankzij de hulp van vrijwilligers kon echter net op tijd een verkort parcours van 1540 meter geschikt worden gemaakt voor de wedstrijd. Ook werd er door de organisatie besloten om de wedstrijden in te korten. Bij de Heren waren het in de wedstrijd die nu over 40 kilometer ging Märt Kuus en Raivo Laanemets die halverwege de wedstrijd de aanval zochten. Het tweetal bleef bij elkaar en moest na 26 ronden over het natuurijsparcours in de sprint gaan uitmaken wie de wedstrijd zou gaan winnen. Hierin toonde Märt Kuus zich het snelst. Raivo Laanemets, vorig jaar nog winnaar van de Mulgi Uisumaraton, moest genoegen nemen met de tweede plaats. Tegen de lokale krant Sakala gaf Kuus aan dat het inkorten van de wedstrijd in zijn voordeel had gewerkt. "Als het langer was geweest was Raivo duidelijk in het voordeel geweest" aldus Kuus die vorig jaar een niveau lager actief was. Achter Kuus en Laanemets reed Eerik Idarand naar de derde plaats.

Op de 20 kilometer race ging de zege naar Sandra Alusalu. Sandra Alusalu, zus van Estlands beste langebaanschaatsster Saskia, was over de halve marathonafstand zelfs alle mannen te snel af. Achter Alusalu was Ene Ilver de tweede Dame. Kristel Kivi legde beslag op de derde plaats. Na afloop van de wedstrijden werd er op het zelfde parcours een toertocht over 7,5 kilometer verreden. Hierin proefde tegen de honderd enthousiaste Esten aan het marathonschaatsen.

Overigens is het door de kwakkelwinter met veel sneeuwval nog maar de vraag of de volgende wedstrijden in de Eesti Maratonuisutamise sari doorgang kunnen gaan vinden. In elk geval is de tweede wedstrijd die 16 januari in Paunküla moest plaats vinden afgelast. Mogelijk zal deze wedstrijd nog worden verplaatst naar een alternatieve datum.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren