Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bergsma en Zielman winnen de Ronde van Duurswold

Bergsma en Zielman winnen de Ronde van Duurswold

geplaatst woensdag 29 december 2010 om 16:27:46 op Schaatspeloton.nl

Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) wint op het Schildmeer de Ronde van Duurswold. Achter hem finisht Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen) als tweede.

Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) wint op het Schildmeer de Ronde van Duurswold. Achter hem finisht Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen) als tweede. (bron: Neeke Wassenbergh-Smit (TIMSImaging))

De eerste editie van de Ronde van Duurswold is op het Schildmeer bij het Groningse Steendam gewonnen door Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) en Carla Zielman (CENNED). Bergsma kwam solo aan met 5 seconden voorsprong op Douwe de Vries en Geert-Jan van der Wal (beiden SOS Kinderdorpen). Zielman liet na 50 kilometer Maria Sterk (Haicobouma.nl) en Jolanda Langeland (Team Ripca) achter haar.

De Stichting Natuurijsklassiekers (SNK) had dit jaar het plan om niet te wachten tot de natuur het verrijden van de klassieker de Noorderrondrit mogelijk zou maken voordat er een klassieker in Noord-Groningen kon worden verreden. De Ronde van Duurswold kreeg als vroege vervanger van de Noorderrondrit ook direct het predicaat van natuurijsklassieker. Misschien wat vroeg voor een jonge wedstrijd, maar het deelnemersveld was er niet minder op. Op het Schildmeer, bij genoeg vorst ook onderdeel van de route van de Noorderrondrit, stonden de belangrijkste kleppers aan de start. Aan het eind mocht Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) als winnaar van de tweede wedstrijd van de natuurijsklassiekers over de eindstreep gaan. Bergsma had zich in de finale solo los gereden uit een kopgroep en kwam met een voorsprong van 5 seconden op naaste achtervolger Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen) alleen aan. Geert-Jan van der Wal (SOS Kinderdorpen) sprintte vlak daar achter naar de derde plaats. Douwe de Vries nam door zijn tweede podiumplek in twee dagen de leiding in het klassement van de natuurijsklassiekers over van Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) die op het Schildmeer na 35 kilometer uit de wedstrijd stapte.

Bij de Dames ging de zege naar Carla Zielman (CENNED). De Nederlands Kampioene op kunstijs was na 50 kilometer het snelst in een kopgroep van tien. Maria Sterk (Haicobouma.nl) en Jolanda Langeland (Ripca) completeerde het podium. Zielman nam door haar zege ook de leiding in het natuurijsklassiekersklassement over van Mireille Reitsma (MKBasics.nl) die na haar zege van gisteren vandaag genoegen moest nemen met een tiende plaats.

Bij de Masters was Rudi Groenendal opnieuw het snelst. De Nederlands Kampioen op natuurijs bleef op het Schildmeer Sjouke Hellinga en Albert Bakker voor.

Bekijk ook:

Uitslag Masters
Uitslag Heren
Uitslag Dames