Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman en Splinter winnen in Assen

Heideman en Splinter winnen in Assen

geplaatst zondag 9 december 2007 om 13:32:00 op Schaatspeloton.nl

Lieke Splinter (Östersund) kwam in Assen juichend als winnares over de meet.

Lieke Splinter (Östersund) kwam in Assen juichend als winnares over de meet. (bron: Glenn Wassenbergh)

Jan Maarten Heideman (DSB Bank) en Lieke Splinter (Östersund) hebben in Assen respectievelijk de achtste en tweede etappe in de Essent Cup gewonnen. Heideman was het snelste van een twintigmanskopgroep die een ronde voorsprong had op het peloton en zo de schiftingssprint ontliep. Splinter ontsnapte in de finale samen met Sandra `t Hart (BTN de Haas/Landjuweel) en won de wedstrijd.

Dames
De marathonrijdsters begonnen in Assen met de wetenschap dat ze in elk geval tot ronde 45 mee zouden mogen doen. Dit omdat door de bond besloten was schiftingssprint vijf ronden naar achter te brengen. Een dame had in elk geval er op gerekend toch ook de vijftien laatste ronden te mogen rijden. Elma de Vries (DSB Bank) was vorige week afwezig vanwege langebaanverplichtingen in Kolomna en was vast van plan om vandaag iets van haar puntenachterstand op Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) in te lopen. Tijdens de wedstrijd slaagde zij daar goed in en liep ze sprint voor sprint punten in op de klassementsleidster. Na 45 ronden zat Elma de Vries echter net aan de verkeerde kant van de streep, de Friezin eindigde op de 21e plek en moest het ijs verlaten.

Opvallend zat bij de laatste twintig wel de complete ploeg van Pro Horeca met vier dames. Maar het waren uiteindelijke twee eenlingen in de finale die om de dagzege gingen strijden. Zowel Lieke Splinter (Östersund) als Sandra 't Hart (BTN de Haas/Landjuweel) hadden geen teamgenoot mee in de laatste 15 ronden, maar daar hadden ze ook geen behoefte aan. Het tweetal viel aan en slaagden er ook in het peloton voor te blijven. In de laatste ronden bleek de ervaren Lieke Splinter duidelijk te sterk voor de, op marathongebied toch nieuweling, Sandra 't Hart. Lieke Splinter klom door haar zege op naar de derde plek in het Essent Cupklassement. Daniëlle Bekkering was in Assen de snelste van het peloton en blijft zo ook leidster in het klassement.

Heren
In Assen miste het BAM Schaatsteam nu eens de slag. Een kopgroep van 21 rijders ging rond de derde tussensprint succesvol in de aanval. In de twee voorgaande sprints had Bob de Vries (BAM Schaatsteam) aangetoond dit seizoen echt sneller te zijn dan Cedric Michaud (Nefit HR Ketels). De punten die Michaud vorige week door de val van Bob de Vries kon goedmaken verloor hij deze week weer. Omdat het tweetal niet bij de eerder genoemde kopgroep, die uiteindelijk rond bleek te gaan, aanwezig was pakten zij verder in de wedstrijd geen punten meer. In het klassement staat de Fransman Michaud nu weer op 30 punten achterstand van de alsmaar zekerdere rijder.

Wel in de kopgroep aanwezig was de nummer drie van het klassement, Sandor Stuut (InterCarParts/Vlasman), hij kon mede door een verplichte krachtsinspanning door een val vroeg in de wedstrijd in de finale weinig potten breken. Ook in de kopgroep, terwijl het een ronde voorsprong leek te pakken, was Martijn van Es (TNT Express). De rijder uit Zoeterwoude werd echter door de jury uit koers gehaald omdat hij de volgens de reglementen verplichte handschoenen niet aan had. De overige twintig rijders pakte wel de ronde voorsprong en verdiende daarmee naast de 5 bonuspunten ook een plek in de 20 finaleronden. De met drie rijders vertegenwoordigde Adformatie/Jobnews-ploeg was in die finale actief aanwezig en probeerde verschillende malen de aanval te zoeken.

Geen enkele van de aanvallen slaagden en een massale sprint moest de dan ook over dagzege gaan beslissen. De vandaag zich ook aanvallend tonende Jan Maarten Heideman (DSB Bank) won deze sprint met miniem verschil op de jarige Rob Hadders (Equipe Renault). Hadders zag zijn 24e verjaardag dus niet beloond met zijn eerste overwinning op het hoogste niveau, maar het scheelde zeer weinig. De derde plek was voor Douwe de Vries (Time Out Sport/Vrieling) die dus opnieuw een podiumplek, maar nog steeds geen overwinning, op zijn erelijst kan bijschrijven.