Schaatspeloton.nl - Nieuws - Van Eck en Reitsma winnen in de Essent Cup

Van Eck en Reitsma winnen in de Essent Cup

geplaatst donderdag 27 december 2007 om 13:09:00 op Schaatspeloton.nl

Op de tweede dag van de finaleweek in de Essent Cup gingen de dagzeges naar Pieter-Jan van Eck (Safan/Sportuitslag) en Mireille Reitsma (BTN de Haas/Landjuweel). Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) eindigde in Assen als tweede en profiteerde daarmee bijna optimaal van het uitvallen van Bob de Vries (BAM Schaatsteam). De Fransman staat nu nog maar vijf punten achter op de onfortuinlijke klassementsleider.

Dames
Bij de Dames werd vandaag de aanval beloond. Het was Mireille Reitsma (BTN de Haas/Landjuweel) die in de finale van 15 ronden de aanval koos. En de rijdster uit Emmeloord slaagde er in het peloton achter zich te houden. Zo'n 100 meter voor het afsprintende peloton kon Reitsma de dagzege gaan vieren. In het peloton was het Elma de Vries (DSB Bank) die de sprint won. Met haar tweede plaats en wederom 12 punten behaald in de tussensprints bouwde Elma de Vries de voorsprong in het klassement op de vandaag als derde eindigende Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) uit tot 10 punten.
In de strijd om de derde plek van het klassement profiteerde de als vijfde eindigende Mariska Huisman (Viks Parket) van een valpartij in de finale van Maria Sterk (DSB Bank). Huisman staat nu met twee punten voorsprong op Sterk op de derde plek.

Heren
In de wedstrijden bij de Heren draait het met de laatste wedstrijd in het vizier steeds meer en meer om de duels in het kader van het klassement. Niet alleen de strijd tussen Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) om de eindzege in het klassement maar ook het duel tussen Sandor Stuut (InterCarParts/Vlasman) en Douwe de Vries (Time Out Sport/Vrieling) kleurde vandaag de wedstrijd in Assen. In het kader van die laatste strijd deed Stuut vandaag zeer goede zaken. Bij de tweede sprintserie koos de Hagenaar de aanval en haalde zo de volle negen punten binnen. In totaal was Sandor Stuut vandaag goed voor 16 punten terwijl Douwe de Vries 13 punten binnenhaalde en zo Stuut toch weer iets zag uitlopen in de strijd om de derde plaats.
In het duel om de eindzege van de Essent Cup zat het geluk Bob de Vries vandaag toch niet heel erg mee. Alhoewel de klassementsleider vandaag zeker beter was en goed terug lijkt te komen van zijn ziekte bliezen twee valpartijen roet in het eten. Dankzij steun van zijn officiële ploeggenoten van het BAM Schaatsteam, en ook van zijn bijna-ploeggenoten van het Equipe Renault, kon Bob de Vries na de eerste val nog terugkomen in het peloton. De tweede valpartij was echter te dicht op de schiftingssprint en ondanks opnieuw de steun van zijn ploeggenoten moest hij de handdoek werpen voor de finale begon was.
In die finale kon Cédric Michaud dus zeer goede zaken doen voor het klassement en zo het gat bijna volledig dichten. Dit feest ging voor de Fransman echter niet volledig door. Perfect gelanceerd door locomotief René Ruitenberg (Safan/Sportuitslag) kon Pieter-Jan van Eck (Safan/Sportuitslag) de sprint om de dagzege winnen. Hiermee behaalde de 18-jarige Van Eck zijn eerste zege op het hoogste niveau en een record (de jongste marathonwinnaar ooit) binnen. Cedric Michaud eindigde, voor Douwe de Vries, als tweede en kon zo Bob de Vries tot op 5 punten naderen. Al met al lijkt de situatie perfect om drie spannende finalewedstrijden in de drie laatste dagen van 2007 op het ijs te brengen.