Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zweden experimenteren met Mass Start op langebaan kampioenschap

Zweden experimenteren met Mass Start op langebaan kampioenschap

geplaatst zaterdag 18 december 2010 om 15:47:14 op Schaatspeloton.nl

De Zweedse schaatsbond zal deze winter tijdens het Zweedse langebaan kampioenschap de 5 kilometer voor vrouwen en 10 kilometer voor mannen in pelotonvorm laten verrijden. Hiermee lijkt de Zweedse schaatsbond een eerste voorzichtige stap te zetten richting iets wat op marathonschaatsen op kunstijs lijkt. Eerder werd ook al bekend dat tijdens de Aziatische Winterspelen de Mass Start, dan over 14 en 10 kilometer op het programma staat.

Al met al lijkt de Mass Start voorzichtig zijn intreden in het buitenland noemen. Alhoewel de beweegredenen voor de Zweden meer richting het aantrekkelijk maken van de lange langebaanafstanden voor het publiek te zijn gericht, biedt het wel een kans rond het bekend maken van pelotonschaatsen op kunstijs. Tot nu toe was men in Zweden vooral op kunstijs actief rond het marathonschaatsen en ook dat begint de Zweedse bond steeds meer te omarmen. Zo werd vorig jaar voor het eerst een Zweeds kampioenschap marathonschaatsen georganiseerd.

Het Zweedse langebaan kampioenschap vindt van 1 tot en met 6 februari plaats in Sundsval. De Zweedse omroep SVT had al aandacht voor de nieuwe vorm voor de lange afstanden.

Bekijk ook:

Mass Start op programma Aziatische Winterspelen (17 november 2010)