Schaatspeloton.nl - Nieuws - Overijssel en Reschensee gaan samenwerken

Overijssel en Reschensee gaan samenwerken

geplaatst zaterdag 13 november 2010 om 19:06:47 op Schaatspeloton.nl

De organisaties van de Alternatieve Elfstedentocht op de Italiaanse Reschensee en de Overijsselse Merentocht gaan samenwerken. De Overijsselse Merentocht, die nog nooit heeft plaatsgevonden, is een natuurijsklassieker in de kop van Overijssel over 200 kilometer. De Alternatieve Elfstedentocht op de Reschensee is een nieuwe toertocht op natuurijs in Noord-Italië die komende winter plaats moet gaan vinden.

"Nederland is het kloppende schaatshart van Europa. Zodra Koning Winter invalt, komen de ijzers uit het vet en kijken duizenden toerrijders reikhalzend uit naar de grote 200 kilometer tochten op Nederlandse wateren. Eén ervan is de Overijsselse Merentocht." Aldus het persbericht. Elk jaar wordt het draaiboek aangescherpt en aangepast aan de laatste regelgeving. Het bestuur onder leiding van voorzitter Roelof Groen staat met vele bevlogen vrijwilligers jaar in jaar klaar om deze prachtige tocht tot een succes te maken als het moment daar is en de winter toeslaat.

In Europa worden jaarlijks diverse alternatieve Elfstedentochten georganiseerd omdat de winter in Nederland het nogal eens af laat weten. De nieuwste loot aan deze tak wordt gevormd door de alternatieve Elfstedentochten op de ijszekere Reschensee in Noord Italië. De organisatie hiervan ligt in handen van de Stichting Alternatieve Elfstedentocht, die is opgericht op 22 maart 2010. De stichting telt veel ervaren bestuurders en medewerkers die al vele 200 kilometer wedstrijden en toertochten (o.a. in Oostenrijk en Finland) organiseerden. Voorzitter Wiebe Barkey staat met zijn nieuwe organisatie inmiddels klaar voor de organisatie van de eerste alternatieve Elfstedentocht op Italiaanse bodem.

Beide stichtingen gaan op verschillende terreinen samenwerken. Zo betalen de leden van de Overijsselse Merentocht geen contributie aan de Stichting Alternatieve Elfstedentocht als zij deelnemen aan de toertochten in Italië. Daarnaast gaan beide stichtingen hun kennis delen en ervaringen uitwisselen. Natuurlijk vereist een tocht over diverse meren waarbij over één lang stuk van 200 kilometer wordt geschaatst in Nederland een andere aanpak dan een tocht van 16 rondjes van 12,5 kilometer in Italië.

Maar er zijn zeker ook veel overeenkomsten waarbij beide organisaties van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie en marketing, logistiek, medische zorg en chiptiming. De Stichting Alternatieve Elfstedentocht zal de komende winter al stageplekken in haar organisatie beschikbaar stellen voor medewerkers van de Overijsselse Merentocht.

Partijen hebben aangegeven te streven naar een partnerschap op lange termijn waarbij beide stichtingen zelfstandig blijven opereren en dus zelf eindverantwoordelijk blijven voor hun eigen evenement. Op dit moment worden de afspraken vastgelegd een schriftelijke overeenkomst.