Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga en Foske Tamar van der Wal winnen in Thialf

Arjan Stroetinga en Foske Tamar van der Wal winnen in Thialf

geplaatst zaterdag 30 oktober 2010 om 21:00:01 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) komt juichend over de streep als winnaar van de tweede KPN Marathon Cup. <br><i>(Klik op de foto of de link hier onder voor meer foto's van de tweede KPN Marathon Cupwedstrijd)</i>

Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) komt juichend over de streep als winnaar van de tweede KPN Marathon Cup.
(Klik op de foto of de link hier onder voor meer foto's van de tweede KPN Marathon Cupwedstrijd) (bron: Schaatspeloton.nl)

In Heerenveen hebben Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) de tweede wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Zowel Stroetinga als Van der Wal wonnen in de sprint van een kopgroep. Rob Hadders (Equipe Renault Eco2) behield de Oranje leiderstrui, Foske Tamar van der Wal nam datzelfde tricot over van Sandra 't Hart (MKBasics.nl).

Stroetinga wint, Hadders behoudt Oranje dankzij tussensprints
Klassementsleider Rob Hadders (Equipe Renault Eco2) was duidelijk niet naar Heerenveen gekomen om zijn Oranje leiderstrui weer in te leveren. De schaatser uit Groningen, die vorige week in Amsterdam het seizoen aanving met een zege, mengde zich in Thialf ook weer volop in de tussensprints waar klassementspunten te verdienen waren. Hierdoor mist Hadders wel de beslissende ontsnapping. Want vlak nadat Hadders in een aanval drie maal 4 bonuspunten had gepakt ontplofte het peloton. In verschillende grote groepjes en onder aanvoering van het BAM Schaatsteam kwam het peloton over de baan verspreid te liggen. Uiteindelijk vormde zich uit deze groepjes een grote kopgroep van vijftien man die een ronde voorsprong pakte. Hierna ging de wedstrijd op slot en was het wachten tot het peloton afspurtte.

Nadat dit gebeurd was probeerden in de finale Roy Boeve (Habovo/Bwaste) en Ralf Zwitser (Wadro) nog even de aanval te zoeken maar dit was niet succesvol. Na een tumultueuze finale, waarin onder andere Cees Juffermans (Wadro) 3 ronden voor het eind ten val kwam en veel duw-en-trekwerk te zien was tussen de teams van BAM en SOS Kinderdorpen, draaide de wedstrijd uit op de sprint. In deze sprint was Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) met overmacht het sterkst. Achter de Nederlands Kampioen ging de tweede plek naar Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen), Ingmar Berga (AMI Kappers) vervoltooide het podium.

Rob Hadders slaagde in zijn opzet en behield het Oranje leiderspak. Bart de Vries (Team Windkr88) blijft in het bezit van de Witte variant.

Dubbelslag Foske Tamar van der Wal
Met een snelle en aantrekkelijke wedstrijd werd het publiek voor de dameswedstrijd zeker vermaakt. Al vroeg in de wedstrijd waren de gebruikelijke Thialf-uitvallers te bespeuren die de hoge topsnelheden op het ijs in Heerenveen niet aan kunnen. En het ging af en toe snel tijdens de verschillende spelde prikjes die gegeven werden door de aanvallers. Met name de MKBasics.nl-ploeg van klassementsleidster Sandra 't Hart (MKBasics.nl) stuurde haar pionnen vooruit. Maar het was pas in de finale dat een succesvolle kopgroep los kwam van het peloton. Het peloton kwam bij deze groep niet meer terug, enkel een verrassende Lisanne Soemanta (Intersport Jan Bols) kon nog de oversteek van het peloton naar de kopgroep, van nu 13 dames, maken.

Toen het duidelijk was dat de kopgroep het peloton voor zou blijven was het Nadine Seidenglanz (Ripca) die solo de aanval zocht. De Duitse werd echter teruggepakt waarna haar ploeggenote Bauke Haarlink (Ripca) samen met Oranje truidraagster Sandra 't Hart (MKBasics.nl) het nogmaals probeerde. Na het afhaken van Haarlink bleef 't Hart nog dapper maar zonder veel succes weerstand bieden. In de sprint die volgde was het Foske Tamar van der Wal (Van der Wiel) die zich het snelste toonde en zo de zege pakte. Achter Van der Wal was Jolanda Langeland (Ripca) goed voor de tweede plaats, Maria Sterk (Haicobouma.nl) legde beslag op plek drie.

Door haar zege mocht Foske Tamar van der Wal na de wedstrijd ook het Oranje leiderspak overnemen van Sandra 't Hart. Margo van de Merwe (Stouwdamsport) mocht het Wit in ontvangst nemen.

Eerste Divisiezege voor Joost Juffermans, Simon Schouten pakt Oranje
Ook in de Eerste Divisie slaagde een kopgroep erin om het peloton te verschalken. Ook hier was het een groep van 15 man die een ronde voorsprong. In die groep niet klassementsleider Wierd Osinga (Adviesburo Harry de Wolff), maar wel Simon Schouten die tijdens de koers al veel bonuspunten had gesprokkeld. Schouten won de koers niet. Want nadat het peloton was afgesprint gingen Joost Juffermans (Groenehartsport.nl) en Robert van Dalen (Adviesburo Harry de Wolff) succesvol in de aanval. Top Divisierijder Juffermans loste uiteindelijk Van Dalen en kon zo naar de zege rijden. Van Dalen was voor de tweede maal dit seizoen tweede, en eerste Eerste Divisierijder. Geert Jan van der Wal (SOS Kinderdorpen) won de sprint van de achtervolgende groep en werd derde. Simon Schouten, die als zevende finishte, mocht naast het Wit ook het Oranje aantrekken.

Bekijk ook:

Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie