Schaatspeloton.nl - Nieuws - Pieter Jan van Eck, Lillian van Haaster en Yvonne Spigt genomineerden Willem Poelstra Trofee

Pieter Jan van Eck, Lillian van Haaster en Yvonne Spigt genomineerden Willem Poelstra Trofee

geplaatst dinsdag 16 maart 2010 om 16:45:12 op Schaatspeloton.nl

Pieter Jan van Eck (Team Van Werven), Lillian van Haaster (Leontien.nl) en Yvonne Spigt (Viks Parket) zijn door Weissensee-organisator Stichting Wintersporten (SWS) genomineerd voor de Willem Poelstra Trofee 2010. De winnaar van de prijs voor het grootste marathontalent van het afgelopen seizoen wordt maandag 22 maart bekend gemaakt tijdens het KNSB Schaatsgala in Hilversum.

De SWS heeft het afgelopen seizoen weer gezocht naar nieuwe talenten die zich opvallend manifesteerden. Daarbij viel het oog op een aantal dames en heren die zich al op jonge leeftijd manifesteerden. Omdat er een duidelijke relatie tussen de Stichting Wintersporten en natuurijs is, lag daar ook deze winter de nadruk. De natuurijsperiode in Nederland was daarbij een meer dan welkome aanvulling.

In alfabetische volgorde zijn genomineerd:
Pieter Jan van Eck (20 jaar)
maakte naam als natuurijsspecialist. Zijn enige overwinning van het seizoen was direct een hoofdprijs; de Aart Koopmans Memorial (AKM) op de Weissensee. Op Nederlands natuurijs werd hij tweede in de Ronde van Loosdrecht, ook in de Grand Prix op het Runnmeer in Zweden pakte hij het zilver.

Lillian van Haaster (22 jaar) reed het hele seizoen, op kunst- en natuurijs, in de voorste gelederen mee. Niet voor niets kwam ze als winnares van het jongerenklassement om de Marathon Cup naar de Weissensee. Daar werd ze derde in de AKM en tweede in het criterium. Op kunstijs reed ze zichzelf twee keer op het podium.

Yvonne Spigt (22 jaar) stal de harten van de liefhebbers met haar gedurfde aanval tijdens de Alternatieve Elfstedentocht. Ze moest na 200 kilometer echter genoegen nemen met het zilver. De aanvallend rijdende kleine dame in het groene pak van Viks werd op Nederlands natuurijs tweede in de Veluwemeertocht.

Willem Poelstra en de Prijs der Beloften
Veertien jaar geleden bedacht de Stichting Wintersporten - toen nog Stichting Wintermarathon - de ‘Prijs der Beloften'. Het uitgangspunt was om jonge talentvolle rijders voor het voetlicht te halen en hen een extra stimulans te geven zich verder te ontwikkelen in het marathonschaatsen. De naam die aan de prijs werd gegeven - Prijs der Beloften - was niet verrassend; de betekenis wel.
In 1997 kreeg Willem Poelstra de titel en hij zou een goede opvolger worden van Peter de Vries en Ruud Borst, die de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee wonnen, in het jaar nadat zij de Prijs der Beloften wonnen. 16 oktober 1999 werd op de Amsterdamse Jaap Edenbaan echter een gitzwarte dag voor het marathonschaatsen. De winnaar, Jan Maarten Heideman, was niet belangrijk. Willem Poelstra, de 24-jarige nummer 79, die als 14e over de finish kwam, werd direct daarna getroffen door een hartstilstand en overleed.

Willem zou nooit zijn droom kunnen realiseren door de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te winnen; laat staan de Echte Friese Elfstedentocht. Na overleg met zijn familie heeft de Stichting Wintersporten besloten om zijn naam te verbinden aan de prijs. Dat was een manier om te voorkomen dat de naam Willem Poelstra in de schaatswereld in de vergetelheid zou raken. Koen Lankhaar kreeg in 2001 als eerste de Willem Poelstra Trofee uitgereikt.

Winnaars van de Prijs der Beloften
1995 Peter de Vries
1996 Ruud Borst
1997 Willem Poelstra
1998 Jan Maarten Heideman
1999 Bas en Gerben van Hest

Winnaars van de Willem Poelstra Trofee
2000/2001 Koen Lankhaar
2001/2002 Martijn Kromkamp
2003 Roel van Hest
2004 Maria Sterk
2005 Tristan Loy
2006 Lars Hoogenboom
2007 Douwe de Vries
2008 Bob de Vries
2009 Erna Kijk in de Vegte
2010 ???