Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ralf Zwitser en Mariska Huisman winnen Finale Driedaagse, eindzeges voor Bergsma en Sterk

Ralf Zwitser en Mariska Huisman winnen Finale Driedaagse, eindzeges voor Bergsma en Sterk

geplaatst zaterdag 27 februari 2010 om 20:31:10 op Schaatspeloton.nl

In Hoorn hebben Ralf Zwitser (Adformatie) en Mariska Huisman (Viks Parket) op ijsbaan de Westfries de finalewedstrijd van de Driedaagse gewonnen. Ralf Zwitser was in een knotsgekke wedstrijd de sterkste van een kopgroep met drie ronden voorsprong, Mariska Huisman was het snelst in de massasprint. In de strijd om de eindoverwinning pakte Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) en Maria Sterk (Cowhouse International) de eindzege.

De Top Divisie zorgde voor een knettergekke wedstrijd waarin vele groepjes er in slaagde om een ronde voorsprong te pakken. Uiteindelijk waren het vijf rijders die drie ronde voorsprong haalde op het peloton, daar achter volgde twee rijders met twee ronde voorsprong en elf rijders hadden ‘slechts' één ronde voor op het peloton. Het was het vijftal Kurt Wubben (TNT Express), Willem Hut (BAM Schaatsteam), Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2), Karlo Timmerman en Ralf Zwitser (beiden Adformatie) die konden gaan strijden om de dagzege. Dat Bergsma deel uit maakte van deze groep betekende meteen dat hij ook in pole-position stond voor de eindzege in de Driedaagse. Hij moest dan alleen Karlo Timmerman niet meer dan één plaats voor laten gaan. Het was voor de Fries dan ook van belang dat de bonuspunten voor de eerste plekken uit het spel waren waardoor Timmerman kansloos was voor de zege. Dit gebeurde toen het overige drietal na een aanzet van Hut voorsprong namen op Bergsma en Timmerman.
In de sprint van het leidende trio was Ralf Zwitser het sterkste en sloot daarmee zijn tijd bij Adformatie af met een dagzege. Willem Hut eindigde achter Zwitser als tweede, Kurt Wubben moet genoegen nemen met de derde plek.

De Dames brachten in Hoorn een weinig spectaculaire finale wedstrijd op het ijs. Het peloton bleef bijeen en het was in de massasprint Mariska Huisman (Viks Parket) die de laatste zege van de Driedaagse opeiste. Eerder in de wedstrijd had zij de Groene tussensprinttrui al veiliggesteld door in de eerste tussensprint als tweede te finishen. De strijd om de eindzege van de Driedaagse moest logischerwijs ook in de massasprint worden beslist. Klassementsleidster Daniëlle Bekkering (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl) wist pas de zesde plaats te behalen en verloor daardoor haar leiding aan Maria Sterk (Cowhouse International) die met een tweede plek voor de derde dag op rij op het podium finishte.

In de Eerste Divisie werd de finalewedstrijd kleur gegeven door Jasper van Tol (Kloosterboer.nl Schaatsteam). Van Tol viel solo aan en kon na een ruime voorsprong te hebben gepakt met de hulp van Bram Bruschke (Kloosterboer.nl Schaatsteam) solo een ronde voorsprong pakken. Vervolgens was er in de finale niet veel meer mogelijk omdat het Kloosterboer.nl Schaatsteam de wedstrijd op slot zette. Nadat Frederik Nauta (Schaatsteam Bolsward) de sprint van het peloton had gewonnen voor Johan Hendriks (Vrije Universiteit Amsterdam) kon Jasper van Tol solo de zege vieren. De leidende positie van Nick Uithoven (Schaatsteamhaarlem.nl) in het klassement van de Driedaagse kwam niet meer in het gevaar en kon de Oranje trui definitief in ontvangst nemen.

Bekijk ook:

Uitslag Top Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Eerste Divisie