Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jeroen Verlaan wint 50 van Botshol

Jeroen Verlaan wint 50 van Botshol

geplaatst zondag 14 februari 2010 om 21:18:06 op Schaatspeloton.nl

Op het natuurijs van de Groote Wije nabij Waverveen heeft Jeroen Verlaan de 50 van Bothol gewonnen. Deze regionale natuurijsmarathon voor C-rijders werd na 50 kilometer in een direct sprintduel beslist. Hierbij verwees Verlaan Richard Louman en Swen Faber naar de tweede en derde plek. Riejanne Markus was bij de dames het sterkst in de halve afstand.

(verslag door Dirk de Groot)
De jeugdige student Jeroen Verlaan uit Abcoude wist op het rechte eind naar de finish van de schaatsmarathon "50 van Botshol" dat hij naar de winst schaatste. In een rechtstreekse sprint rekende hij af met Richard Louman en Swen Faber. Deze drie waren een zestal ronde voor het eind uit het restant van de kopgroep gesprongen en streden in de laatste schaatsmeters op het prachtige ijs van de Bothol om de winst.

Om halftien stonden er 50 heren marathon rijders klaar voor het vertrek voor een tocht over 50 kilometer op de Groote Wije van de Bothol. Na de Ronde van de Bothol organiseerde ijsclub "De Volharding" met de Samenwerkende IJsclubs nu een echte marathon schaatswedstrijd voor de regionale marathon schaatsers. Een minuutje later gingen er nog eens 50 dames en heren van start voor een wedstrijd over 25 kilometer. Na een eerste loze ronde barste het schaatsgeweld los op de Botshol. Op dat vroeg uur van de dag waren er nog geen recreatieve schaatsers. De wedstrijdschaatsers hadden een ruime baan op zwart ijs voor zich. Maar snel na de start van de wedstrijd kwamen de problemen voor de meeste schaatsers. Niet de vermoeidheid maar de koude sneeuw die er viel zorgde voor de problemen. Die sneeuw belette het zicht op het overige goed ijs en zorgde er tevens voor dat de meeste rijders het erg koud kregen in het gezicht. Nadat de 25 kilometer rijders hun wedstrijd er op hadden zitten, met als winnaar Lars van de Vall uit Ouderkerk a/d Amstel bij de heren en bij de dames Riejanne Markus uit de Zwarte Kat nabij Nes aan de Amstel kwam er tekening in het peloton van de heren A rijders. Halfweg was dat peloton al in drie stukken gebroken. In het eerste peloton hield de latere winnaar Jeroen Verlaan zich nog schuil. De eerste tien ronden had hij niets gedaan vertelde hij na de wedstrijd. Toen was hij maar eens voorop gaan rijden. Maar na een ronde alleen op kop gereden te hebben liet hij zich weer inlopen. Ondertussen dunde de kopgroep uit tot tien rijders. Zes ronde voor het einde sprongen Louman en Faber weg, Verlaan haakte onmiddellijk aan. Goed samenwerkend reden de drie weg bij het achtervolgende peleton. Op het parcours van bijna 3 kilometer bouwde de drie ruim een kilometer voorsprong op. Verlaan pakte de winst vervolgens bij de 50 van Bothol. Na de toertocht de Ronde van de Botshol was ijsclub De Volharding zeer tevreden over dit evenement. Een schaatsmarathon op het natuurijs van de Botshol wie had dat enkele jaren geleden nog voor mogelijk gehouden.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren