Schaatspeloton.nl - Nieuws - Nederlandse marathonrijders winnen Norwegian Skating Festival

Nederlandse marathonrijders winnen Norwegian Skating Festival

geplaatst maandag 8 februari 2010 om 22:09:04 op Schaatspeloton.nl

Hotze Zandstra na afloop van de door hem gewonnen 200 kilometer tijdens het eerste Norwegian Skating Festival.

Hotze Zandstra na afloop van de door hem gewonnen 200 kilometer tijdens het eerste Norwegian Skating Festival. (bron: NordicSkatingCenter.nl)

Op het grootste meer van Noorwegen, de Mjøsa, is zaterdag de eerste 200 km wedstrijd verreden op Noors ijs. De tocht was geïnspireerd op de Nederlandse Elfstedentocht, maar was in werkelijkheid een wedstrijd, waar drie Noorse steden aan meewerkten: Gjøvik, Hamar en Lillehammer. Hotze Zandstra was op het Mjøsameer het snelst op de 200 kilometer, Eerste Divisierijder Yoeri Takken voltooide de 100 kilometer als snelste.

De steden Gjøvik, Hamar en Lillehammer, waar in 1994 de Olympische winterspelen werden gehouden, willen in de toekomst zich verder inzetten om in het Olympische deel van deze regio het schaatsen op de Mjøsa verder uit te bouwen.

De laatste keer dat een strijd plaatsvond op dit Noorse ijs was in februari 1974 toen na 11 jaar maar geen Elfstedentocht gereden kon worden. De tocht ging toen over zwaar ijs met een lengte van 180 km. Jan Roelof Kruithof ging toen als eerste over de finish. Door het ruwe ijs waren er toen veel valpartijen.

De testrace die afgelopen zaterdag gehouden werd trok schaatsers uit Noorwegen, Zweden en Nederland. Op het meer was een baan geveegd van 10 km. Het ijs was goed geprepareerd en was meer dan 45 cm dik. Ook de Noorse winter is dit keer kouder dan normaal. Tijdens de wedstrijd, die als test bedoeld was voor een gelijksoortig evenement in 2011 was de temperatuur enkele graden onder nul.

Marathonrijder Hotze Zandstra werd eerste op de 200 km; hij reed de 200 kilometerin 7:14:00 en was daarmee sneller dan Henk Hendrix en Jeroen Oostendorp. De 100 km kwam op naam van Yoeri Takken in de tijd van 3:34:39, voor Joar Kvittingen en Paul Fagerli. In Noorwegen is het marathonschaatsen nog nauwelijks ontwikkeld, waardoor beide rijders nauwelijks tegenstand ondervonden tijdens hun race.

(met dank aan NordicSkatingCenter.nl)