Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zweeds marathonseizoen begonnen met Ornäsrännet en Krogrännet

Zweeds marathonseizoen begonnen met Ornäsrännet en Krogrännet

geplaatst zondag 7 februari 2010 om 23:09:16 op Schaatspeloton.nl

In Zweden zijn, een week voordat het Nederlandse marathonpeloton neerstrijkt op het Runnmeer voor de Grand Prix, de eerste schaatsmarathons van het seizoen verreden. Op het eerder genoemde Runnmeer wonnen David Hjalmarsson en Sara Hård de Ornasrännet. In de Krogännet tussen Vallentuna en de Zweedse hoofdstad Stockholm gingen Mikael Mattson en Karolin Palmertz-Cerne met de zege strijken.

De Krogrännet, die verreden wordt over een afstand van 30 kilometer, reed een groep van vier rijders op de finish af. Pas in de finalestrijd viel deze groep uiteen waarbij Mikael Mattson zich het sterkste toonde. Mattson liet op de meet Patrik Permats en Mathias Carling achter zich. Bij de Dames ging de zege net als vorig seizoen naar Karolin Palmertz-Cerne. Palmertz-Cerne liet de overige vrouwelijke medestrijders Christina Wahlstedt en Mimmi Delaieff ver achter zich.

De Ornäsrennet, qua deelnemersveld zwaarder bezet dan de Krogrännet vormde in Borlänge het marathonstartschot voor de Runn Winter Week waar ook de vierde wedstrijd in de Grand Prix Natuurijs deel van uitmaakt. Op het Runnmeer ging na de marathonafstand van 42 kilometer de zege naar David Hjalmarsson. Hjalmarsson prolongeerde zijn titel van verleden jaar met duidelijk verschil op Sonny Petersson die als tweede eindigde. Måns Diedrichs en Sven Rudberg deelde in Borlänge de derde plek. Bij de Dames ging de Ornasrännet zege naar Sara Hård. Zij was Malin Sköldebrand en Carina Sandor te sterk af.