Schaatspeloton.nl - Nieuws - Deze week geen NK marathon op natuurijs

Deze week geen NK marathon op natuurijs

geplaatst maandag 1 februari 2010 om 12:52:43 op Schaatspeloton.nl

De kans op een NK marathon op natuurijs deze week lijkt verkeken. Dat meldt de KNSB op haar website. De weersverwachting voor de komende dagen is dusdanig bijgesteld, dat het de komende nachten onvoldoende vriest om een goede ijsvloer te krijgen. Eerder werd nog bekend dat de schaatsbond het Zuidlaardermeer als locatie voor een mogelijk NK op natuurijs had uitverkozen.

"Er lag zaterdag weliswaar genoeg ijs, maar door het kwakkelweer neemt de ijsdikte snel af. Daarnaast heb je ook 'hard' ijs nodig. En daarvoor hebben we in de aanloop naar het NK minimaal nog twee nachten matige vorst nodig en dat zit er deze week absoluut niet in", aldus marathoncoördinator Teun Breedijk.

Jongstleden zaterdag leken de vooruitzichten gunstig om deze week een NK marathon op natuurijs te organiseren. Het Zuidlaardermeer (gemeenten Tynaarlo en Haren) en de recreatieplas van het Landal Parc Sandur (gemeente Emmen) hadden zich kandidaat gesteld voor de organisatie. Na inspectie van de ijssituatie ter plaatse bleek de ijsvloer op beide locaties minimaal 16 centimeter dik met uitschieters naar 22 centimeter op het Zuidlaardermeer.

Gisteren liet de KNSB al weten dat, na intern beraad, het Zuidlaardermeer de voorkeur kreeg boven de recreatieplas van het Landal Parc Sandur.
Zo'n dertig vrijwilligers van de ijsclubs Zuidlaren, Midlaren en Kropswolde waren op het Zuidlaardermeer het hele weekeinde in touw om voorbereidingen te treffen en het parcours van 4 kilometer sneeuwvrij te maken en te preparen.

Voorlopig moeten de NK-plannen helaas de 'ijskast' in. Aldus de bond.