Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga pakt Nederlandse Marathontitel

Arjan Stroetinga pakt Nederlandse Marathontitel

geplaatst zondag 17 januari 2010 om 18:09:20 op Schaatspeloton.nl

Het podium van het Nederlands Kampioenschap op kunstijs met in het midden Nederlands Kampioen Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam), geflankeerd door de zilvere Ingmar Berga (AMI Kappers) en bronze Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels).

Het podium van het Nederlands Kampioenschap op kunstijs met in het midden Nederlands Kampioen Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam), geflankeerd door de zilvere Ingmar Berga (AMI Kappers) en bronze Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels). (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Jaap Edenbaan heeft Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) het Nederlands Kampioenschap op zijn naam geschreven. Stroetinga was in Amsterdam na 150 ronden in de massasprint van een select peloton sneller dan Ingmar Berga (AMI Kappers) en Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) die het zilver en brons kregen omgehangen. Stroetinga had pas afgelopen week gehoord dat hij na zijn Kazachstan-avontuur toch op het NK mocht starten.

De Nederlandse titelstrijd was er een die de titel strijd zeker mocht dragen. Een wedstrijd vol ploegentactiek leidde tot een ware veldslag in het peloton. Slechts een zeer select peloton behaalde de streep en het was na 150 ronden ook het peloton dat moest gaan strijden om het rood-wit-blauwe pak. Eerder in de wedstrijd had dit er meerdere malen even anders uitgezien. Verschillende groepen kregen even de ruimte en specifiek een achtmans kopgroep halverwege de koers leek op weg naar een ronde voorsprong. Maar de ploegen zonder rijders in deze kopgroep, waarin het BAM Schaatsteam en AMI Kappers goed waren vertegenwoordigd, lieten de groep niet begaan. Met name Adformatie ging volop in de achtervolging en slaagde er in het gat te dichten. Toen had Equipe Renault Eco2 echter op het laatste moment al drie man opgeofferd en achteruit gestuurd om deze groep vooruit te houden. De actie van ploegleider Jillert Anema kwam echter op een dusdanig laat tijdstip dat toen de drie rijders teruggezakt waren naar het peloton de kopgroep al was teruggepakt. Met een ronde achterstand moesten zij de wedstrijd verlaten en konden in het BAM/Renault-strijdspel niet meer worden gebruikt.

Uiteindelijk had de BAM-ploeg hier echter geen al te groot nadeel van. Zij leverde na een royale massasprint de Nederlands Kampioen af in de persoon van Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam). Met de snelste laatste ronde pakte Stroetinga, die pas vlak voor het weekend vernam dat hij ondanks de twijfel over zijn Nederlanderschap na zijn Kazachstan-avontuur toch deel mocht nemen aan het NK, zijn tweede nationale titel op kunstijs. Achter Stroetinga sprintte Ingmar Berga (AMI Kappers) naar de tweede plaats. Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) die in de laatste ronden zich met moeite staande hield door geduw en getrek legde beslag op het brons. Christijn Groenenveld (Equipe Renault Eco2) en Cees Juffermans (TNT Express) die als zesde en zestiende eindigden werden uit de uitslag geschrapt na een rode kaart.

Bekijk ook:

Uitslag Top Divisie