Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kazachstan-avontuur voorbij

Kazachstan-avontuur voorbij

geplaatst zondag 3 januari 2010 om 12:00:41 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam), Christijn Groeneveld, Jorrit Bergsma en Rob Hadders (allen Equipe Renault Eco2) blazen hun poging om voor Kazachstan op de langebaan uit te komen af. Dit bevestigt ploegleider Jillert Anema tegenover KNSB-journalist Eric Korver. Samen met de eerder al afgehaakte Robert Bovenhuis (Equipe Renault Eco2) was het viertal van plan op de Olympische Spelen voor dit land uit te komen op de ploegenachtervolging.

Dat het overgebleven viertal nu definitief dit streven laat varen komt door acties van directeur Alfred Bolks van de stichting Groen-Oranje die de twee marathonploegen van BAM en Renault Eco2 beheert. Bolks heeft aan de schaatsers laten weten dat "het Kazachstan-verhaal met onmiddellijke ingang moest worden afgeblazen." Belangrijkste reden hierbij was het Nederlands Kampioenschap waar de rijders niet aan zouden mogen meedoen als ze de Kazachse nationaliteit bezaten.

Overigens zijn er vraagtekens over het bezit van deze nationaliteit. Bij de presentatie van de Kazachstan-plannen aan het begin van het seizoen gaven de woordvoerders van de rijders aan dat deze al sinds enige maanden de Kazachse nationaliteit bezaten. Iets wat ook nodig was om een kans te maken om voor het centraal Aziatische land op de Spelen te kunnen uitkomen. Vervolgens ontstond over deze uitspraken heibel. De wet op het Nederlanderschap verbiedt het Nederlanders vrijwillig een andere nationaliteit aan te nemen. Mocht een Nederlander dit toch doen dan verliest hij het Nederlanderschap, iets wat nu dreigde voor het vijftal. Met deze dreiging besloot Robert Bovenhuis van het avontuur af te zien, de overige vier rijders ging wel door. Nadat de KNSB in het bezit kwam van kopieën van Kazachse paspoorten van de rijders, ontstond bij hen gerede twijfel over het Nederlanderschap van de rijders. Wat betekende dat de 'Kazachen' niet meer zouden mogen deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap en dat zelfs de zilveren medaille van Stroetinga tijdens het NK op natuurijs in twijfel werd getrokken. Het was namelijk de vraag of op die datum Stroetinga eigenlijk met terugwerkende kracht nog wel Nederlander was en dus nog wel startgerechtigd op dit NK.

Juist op dit vlak laat Jillert Anema tegenover KNSB-journalist Eric Korver duidelijk blijken dat hier volgens hem geen onduidelijkheid over kan zijn. De rijders zijn nog geen Kazach en daarom nog steeds Nederlander. Het feit dat ze nog geen Kazach zijn is zelfs de belangrijkste rede voor het staken van het avontuur. "Vanuit Kazachstan wordt geen vervolg gegeven aan het traject dat is ingezet" de begeleiders moesten voor 1 januari weten of de naturalisatie rond was "Maar we hebben niets meer gehoord van de autoriteiten in Kazachstan. Dat betekent dat wij nu hebben besloten hier een einde aan te maken." Ook het over het punt van de paspoorten stelt Anema tegenover Korver vermoedt Anema fraude: "Er zijn documenten gefaxt naar de KNSB, maar dat kunnen nooit echte paspoorten van de jongens zijn geweest, en zeker niet met hun handtekeningen. Ze hebben zelf namelijk nooit een paspoort getekend, alleen andere documenten om de Kazachse nationaliteit aan te vragen. We vermoeden dat de betreffende papieren oude paspoorten zijn geweest, waar de pasfoto's van onze schaatsers overheen geplakt zijn."

Volgens Anema zou het de rechter moeten zijn die uitspraak doet over het wel op niet bezitten van een nationaliteit. Iets waar de rijders overigens in een bizare situatie al mee bezig waren: "De KNSB stelde dat onze rijders geen Nederlanders meer waren, de ISU stelde dat ze geen Kazachen waren. Een patstelling waaraan alleen een rechterlijke uitspraak een einde kon maken. We hebben inmiddels duizenden euro's aan advocaten uitgegeven om die duidelijkheid te krijgen." Nu de Kazachen niet verder gaan met de procedure heeft de gang naar de rechter volgens de ploegleider ook geen zin meer. Dan is er volgens Anema ook geen twijfel meer over de nationaliteit en blijven de schaatsers Nederlander.

Nu is het nog de vraag of de KNSB de rijders toe gaat laten tot het Nederlands Kampioenschap of dat hier eerst een gerechtelijke uitspraak voor nodig zal zijn.

Noot van de redactie: In de uitslagen zal Schaatspeloton.nl in afwachting van de beslissing van de KNSB de rijders voorlopig nog als Kazach blijven weergeven. Dit vooral om de continuïteit over het seizoen niet aan te passen. Mochten de rijders worden toegelaten tot het NK zal direct het Nederlandse rood-wit-blauw weer achter het vijftal verschijnen in plaats van de hemelsblauwe vlag van Kazachstan.

Bekijk ook:

'Kazachen' naar Calgary (2 december 2009)
'Kazachen' nu echt in de problemen (7 november 2009)
Stroetinga en Renault-kwartet voortaan Kazachen (8 oktober 2009)