Schaatspeloton.nl - Nieuws - Eerste zege 2010 voor Bergsma en Reitsma

Eerste zege 2010 voor Bergsma en Reitsma

geplaatst vrijdag 1 januari 2010 om 15:21:52 op Schaatspeloton.nl

Jorrit Bergsma (re.) wint op FlevOnice de eerste wedstrijd van 2010. Ruud Aerts (li.) en Jan Maarten Heideman (mi.) zijn op plek twee en drie geklopt.

Jorrit Bergsma (re.) wint op FlevOnice de eerste wedstrijd van 2010. Ruud Aerts (li.) en Jan Maarten Heideman (mi.) zijn op plek twee en drie geklopt. (bron: Schaatspeloton.nl)

Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) en Mireille Reitsma (Landjuweel) zijn het nieuwe jaar begonnen met de zege in de zestiende Marathon Cupwedstrijd. Bergsma deed dit door na 75 kilometer de sprint van een negenmans kopgroep te winnen voor Ruud Aerts (Foekens) en Jan Maarten Heideman (AMI Kappers). Reitsma kwam na een ontsnapping in de voorlaatste ronde solo aan.

Sterke solozege Mireille Reitsma
Minder dan twaalf uur nadat de champagnekurken hadden geklonken voor het nieuwe jaar startte het damespeloton op FlevOnice voor de zestiende wedstrijd in de Marathon Cup. Kimberly van den Berg (Haak BV schaatsteam) toonde zich uitgeslapen en probeerde al vroeg in de wedstrijd solo te ontsnappen. Alleen nam ze een voorsprong van honderd meter maar vanaf het begin af aan was dit eigenlijk al een dodemansactie van Van den Berg. Ze werd teruggepakt door het peloton wat vervolgens uiteindelijk in twee grote groepen uiteenbrak met op de achtergrond de gebruikelijke gelosten. Voorin ging in de voorlaatste ronde Mireille Reitsma (Landjuweel) in de aanval. De Emmeloordse pakte een gat van zo'n 20 seconden en hield de voorsprong met een kilometerslange solostrijd vast. Met nog een kilometer te gaan was het duidelijk dat Reitsma de eerste zege van 2010 zou gaan opeisen. Op het laatste rechte stuk kon ze solo de zege vieren terwijl achter haar Daniëlle Bekkering (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl) de sprint van de achtervolgende groep won voor Carla Zielman.

Bergsma snelste van natuurijskopgroep
De Heren brachten een zeer aantrekkelijke wedstrijd op het ijs. Met de temperaturen onder nul en helder vriesweer kwamen de natuurijsrijders bovendrijven. De beslissing in de wedstrijd werd gemaakt toen de Tristan Loy (Adformatie) en Ruud Aerts (Foekens) de aanval zochten. Terwijl zij een kleine voorsprong hadden maakte Jan Maarten Heideman (AMI Kappers) de sprong naar het leidende duo om vervolgens als trio een tijd aan de kop van de wedstrijd te rijden. Toen René Ruitenberg (Van Werven) de sprong naar de kopgroep probeerde te maken ontstond er een schifting in het peloton waaruit een tweede groep ontstond die uiteindelijk aansloot bij het leidende drietal. Het was deze kopgroep, voornamelijk bevolkt door natuurijsspecialisten, die kon gaan sprinten om de eerste zege van 2010. Hierin was het Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) die zich het snelste toonde. Hij verwees daarbij Ruud Aerts naar de tweede en Jan Maarten Heideman naar de derde plaats.