Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ingmar Berga en Mariska Huisman winnen in Hoorn

Ingmar Berga en Mariska Huisman winnen in Hoorn

geplaatst zaterdag 21 november 2009 om 21:29:53 op Schaatspeloton.nl

In Hoorn hebben Ingmar Berga (ex-DSB Bank) en Mariska Huisman (Viks Parket) de zevende wedstrijd in de Marathon Cup op hun naam geschreven. Berga won in een aantrekkelijke aanvallende wedstrijd door uiteindelijk in zijn eentje een ronde voorsprong te pakken op het peloton. Pieter-Jan van Eck (Van Werven) won daarachter de sprint van het peloton voor Rob Hadders (Equipe Renault Eco 2) die zo derde werd.

Mariska Huisman snelste in aanvallende wedstrijd
De Dameswedstrijd was er dit maal een die het aanzien meer dan waard was. Het peloton bracht een aanvallende wedstrijd op het ijs met vele vluchtpogingen. Halverwege koers waren het Janneke Ensing en Anniek ter Haar die de aanval kozen. Later zagen zij zich na de laatste sprint aan de kop van de wedstrijd vergezeld van een omvangrijke kopgroep met daarin nagenoeg alle bekende namen. Opvallende afwezige in de kopgroep was Daniƫlle Bekkering (Team Bekkering). De Nederlands Kampioene miste de slag en moest op een afstand de strijd om de dagzege gadeslaan. De kopgroep die net geen ronde voorsprong haalde leverde wel de winnares van de dag op. Dit was Mariska Huisman (Viks Parket) die op haar thuisbaan concurrente Maria Sterk (ex-DSB Bank) en Bianca Roosenboom (Viks Parket) achter zich liet. Aan de klassementleidsters veranderde op De Westfries niets, Mariska Huisman houdt het Oranje in haar bezit, Bianca Roosenboom gaat in het Wit op weg naar Amsterdam.

Ingmar Berga soleert op Hoornse ijsbaan naar zege
Ook bij de Heren Top Divisiewedstrijd werd een prachtige aanvallende marathonwedstrijd op het ijs gebracht. De hele wedstrijd door waren er aanvallen op te merken, maar de wedstrijd kreeg pas echt vorm toen een driemansgroep met daarin Sander Kingma (Adformatie), Ingmar Berga (ex-DSB Bank) en Jan van Oosterom (Foekens) een serieuze voorsprong kregen. De Adformatieploeg van Sander Kingma zag hun kans schoon en lieten Jan van Loon (Adformatie) afzakken om zijn ploeggenoot aan een ronde voorsprong te helpen. Dit slaagde echter niet. Van Loon en ook Van Oosterom konden het tempo niet meer aan en zagen zich zelf terugwaaien naar het peloton terwijl de ex-DSB Bankploeg haar pionnen liet afzakken om Ingmar Berga aan een solo ronde voorsprong te helpen.

De geplaagde formatie slaagde hierin en Berga leek veilig in het peloton onbedreigde op de zege af te gaan rijden. Dit was echter zeker niet het geval. De 25-jarige Drent moest eerst nog kennis maken met het koude ijs van IJsbaan de Westfries voor hij op zijn lauweren kon gaan rusten. Terwijl een groep vooraan in het peloton aanviel kwam Berga ten val. Hij slaagde er echter wel in weer terug in de groep aan te sluiten waarna de ex-DSB Bankploeg de wedstrijd op slot gooide. Nadat Pieter Jan van Eck (Van Werven) in de pelotonspurt Rob Hadders (Equipe Renault Eco2) naar de derde plaats verwees en zo de tweede plaats en tevens de Witte jongerentrui opeiste kon Ingmar Berga aan zijn zegerondes beginnen. Hij nam hiermee het applaus in ontvangst wat een rijder toe komt die solo mag aankomen als de winnaar na 125 ronden.

In het Algemeen Klassement zag de afwezige klassementsleider Bob de Vries (BAM Schaatsteam) naaste belager Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) dichtbij komen. Huisman deed hiervoor goed zijn best, in alle tussensprints waarin punten voor het Algemeen Klassement te verdienen waren was de Nederlands Kampioen op natuurijs voorin te vinden. Hij haalde hiermee 23 punten binnen en samen met de elf punten van de achtste plek in de daguitslag kwam Huisman op zijn thuisbaan tot op 6,1 punten van het Oranje. Bob de Vries kon vanuit Hamar, waar hij als reserve aanwezig is voor de 10.000 meter in de World Cup, zien dat hij volgende week in Amsterdam weer in het Oranje zal mogen starten. Pieter Jan van Eck zal daar in het Wit verschijnen. De 20-jarige Zuilichemer staat na de wedstrijd in Hoorn in puntenaantal gelijk aan Bart de Vries (Team Windkr88). Maar omdat Van Eck in Hoorn in de uitslag op de tweede plaats voor Bart de Vries eindigde moest de laatste zijn leiderstrui inleveren.

Cees Juffermans snelste in Eerste Divisie
In de Eerste Divisie hield Top Divisierijder Cees Juffermans (TNT Express) Niels Mesu (BWaste International BV ) van de zege. Juffermans was na 100 ronden sneller dan de Eerste Divisierijder en behaalde zo de zege. Ronald Kruijer (JB Besturingstechniek) legde beslag op de derde plaats. Klassementsleider Frederik Nauta (Schaatsteam Bolsward) haalde opnieuw veel punten in de tussensprints en verstevigde zo zijn grip op de Oranje trui.