Schaatspeloton.nl - Nieuws - 'Kazachen' nu echt in de problemen

'Kazachen' nu echt in de problemen

geplaatst zaterdag 7 november 2009 om 12:22:04 op Schaatspeloton.nl

Verschillende landelijke media melden vandaag dat de vijf marathonschaatsers die de Kazachse nationaliteit hebben aangenomen om deel te gaan nemen aan de Olympische Spelen gevolgd worden door de vreemdelingenpolitie. Arjan Stroetinga, Rob Hadders, Robert Bovenhuis, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld hebben door het aannemen van een Kazachs paspoort de Nederlandse nationaliteit verloren en zijn zo dus waarschijnlijk ongewenste vreemdelingen.

De vreemdelingenpolitie van Amsterdam heeft bij de KNSB documenten ingezien van de vijf schaatsers. De KNSB kreeg de documenten onlangs van de Kazachse schaatsbond. Als blijkt dat de gegevens echt zijn dan hebben de schaatsers momenteel geen geldige verblijfsstatus. Aldus meldt het ANP. De Nederlandse wet bepaalt namelijk dat iemand die vrijwillig van nationaliteit wisselt het recht op het Nederlanderschap verliest. De vijf, van wie Bovenhuis is afgehaakt, waren daarvan niet op de hoogte, zo meldde dagblad Trouw zaterdag. De schaatsers zou zijn voorgehouden dat ze een dubbele nationaliteit konden aanhouden.

Robert Bovenhuis, die afzag van het deelnemen aan het Kazachse langebaan kampioenschap, werd afgelopen week door de KNSB al de toegang tot het NK afstanden ontzegd vanwege het Kazachstan-avontuur.

Bekijk ook:

Stroetinga en Renault-kwartet voortaan Kazachen (8 oktober 2009)