Schaatspeloton.nl - Nieuws - Karlo Timmerman en Mariska Huisman winnen in nat Amsterdam

Karlo Timmerman en Mariska Huisman winnen in nat Amsterdam

geplaatst zaterdag 24 oktober 2009 om 22:28:23 op Schaatspeloton.nl

Mariska Huisman komt juichend over de streep en wint de wedstrijd in Amsterdam. Op de achtergrond begroet ook Helen Tuitert-van Goozen de zege van haar ploeggenote met gejuich. <i>(Klik op de foto voor meer foto's van de Marathon Cup 3)</i>

Mariska Huisman komt juichend over de streep en wint de wedstrijd in Amsterdam. Op de achtergrond begroet ook Helen Tuitert-van Goozen de zege van haar ploeggenote met gejuich. (Klik op de foto voor meer foto's van de Marathon Cup 3) (bron: Schaatspeloton.nl)

De derde wedstrijd in de landelijke Marathon Cup is in een nat Amsterdam gewonnen door Karlo Timmerman (Adformatie) en Mariska Huisman (Viks Parket). Beide waren het snelst in een massasprint die de dagwinnaar moest aanwijzen. De wedstrijden op de Jaap Edenbaan werden ontsierd door vele valpartijen en rode kaarten voor Cédric Michaud (Nefit HR ketels) en Sandor Stuut (Vlasman).

Mariska Huisman sprint naar eerste seizoenszege
De best presterende rijdster van vorig seizoen, Mariska Huisman (Viks Parket), heeft in Amsterdam dan eindelijk haar eerste zege van het seizoen 2009/2010 behaald. De West-Friezin was het snelst in de massasprint van een door regen en valpartijen uitgedund damespeloton. Huisman liet op de streep Maria Sterk (ex-DSB Bank) en Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) achter zich. Het regenachtige weer had op de open Jaap Edenbaan tot gevolg dat er een hectische wedstrijd op het ijs werd gebracht. Vele dames vonden hun Waterloo in de boarding, zo ook in de laatste bocht waar enkele dames ten val kwamen.

Onder de pechvogels ook opnieuw voormalig Open Nederlands Kampioen op natuurijs, Yvonne Spigt (Viks Parket), die dit seizoen al in alle drie de Marathon Cupwedstrijden ten val kwam. Tweehonderd meter later kwamen haar ploeggenote Mariska Huisman dus als winnares juichend over de streep. Zij behaalde haar eerste zege van het seizoen na slechts een zesde en negende plaats in de eerste twee wedstrijden. In het Algemeen Klassement klimt Huisman op naar de tweede plaats, achter klassementsleidster Maria Sterk die haar Oranje trui niet in gevaar zag komen. Biana Roosenboom (Viks Parket) nam de Witte leiderstrui in het Jongerenklassement over van Lillian van Haaster (Leontien.nl).

Karlo Timmerman oppermachtig in pelotonspurt
Ook in de Top Divisie draaide de wedstrijd na 125 ronden uit op een massasprint. De regen leek een verlammende werking op het peloton te hebben waarin weinig serieuze aanvalspogingen te zien waren. Net als bij de Dames waren valpartijen een niet zeldzaam gegeven. Menigmaal vond een schaatser een nat pak op de kletsnatte ijsvloer. Zo ook klassementsleider Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco 2) die in de finale ten val kwam en zo zijn klassementsleiding verloren zag gaan.

De jury eiste langs de Jaap Edenbaan voor het eerst dit seizoen een belangrijke, maar noodzakelijke, rol toe. Nadat zij het peloton eerst hadden gewaarschuwde door middel van een gele kaart voor Martijn van Es (TNT Express) volgde later twee rode kaarten. De jury had de kemphanen Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) en Sandor Stuut (Vlasman) dusdanig zien optreden dat zij het nodig vonden het tweetal uit de wedstrijd te halen. De Fransman voldeed daaraan, Stuut voltooide de wedstrijd maar werd niet opgenomen in de uitslag.

Nadat de rook rond de pechgevallen en juryoptredens was opgetrokken won Karlo Timmerman (Adformatie) de massasprint van het peloton. Timmerman was het peloton duidelijk te snel af en behaalde de eerste zege voor zijn nieuwe werkgever. Achter Timmerman sprintte Bob de Vries (BAM Schaatsteam) naar de tweede plaats en nam zo de Oranje leiderstrui over van Jorrit Bergsma. Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) nestelde zich als derde op het dagpodium.

Landelijk debutant Jaap Ketelaar wint in Eerste Divisie
Het begint langzamerhand een gewoonte te worden van speakers en volgers rond de ijsbaan om het feit dat Top Divisierijders meedoen aan de Eerste Divisie te benadrukken. Maar lang niet alle Top Divisierijders die meedoen aan de Eerste Divisiewedstrijden zijn gearriveerde vedetten. Neem Jaap Ketelaar (Groen Talent), vorig seizoen nog acterend op regionaal niveau in de Noord-Oost Competitie en daarin en op de Weissensee tijdens de Talent Trophy gekroond als winnaar. De 22-jarige Ketelaar debuteert dit seizoen op het landelijke niveau en heeft gelijk de kans gekregen om zich in een Top Divisieteam te bewijzen. De eerste wedstrijden rijdt hij mee in de wedstrijden waar hij normaal gesproken als regionale rijder naartoe zou zijn gepromoveerd. In Amsterdam deed hij dat met succes en won zijn eerste marathon op landelijk niveau. Door het feit dat hij deel uitmaakt van een Top Divisieploeg zou hij zomaar dit seizoen al een kans op het hoogste niveau kunnen krijgen, iets wat zeker de doorstroom van talent naar de Top Divisie bevordert.

Ketelaar was na 100 ronden in een aantrekkelijke wedstrijd het snelst in de eindsprint. Hij klopte daarbij Eerste Divisierijders Rick Smit (De Goudse) en Nick Uithoven (Schaatsteamhaarlem.nl) die als nummer twee en drie eindigde. In het Algemene Klassement behield Frederik Nauta (Schaatsteam Bolsward) de Oranje leiderstrui.

Bekijk ook:

Uitslag Top Divisie Heren
Uitslag Top Divisie Dames
Uitslag Eerste Divisie Heren