Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kijk in de Vegte winnares Willem Poelstra Trofee

Kijk in de Vegte winnares Willem Poelstra Trofee

geplaatst vrijdag 20 maart 2009 om 20:11:49 op Schaatspeloton.nl

Erna Kijk in de Vegte is door de SWS uitgeroepen tot marathonschaatstalent van het seizoen 2008/2009

Erna Kijk in de Vegte is door de SWS uitgeroepen tot marathonschaatstalent van het seizoen 2008/2009

De Willem Poelstra Trofee is vanavond bij het schaatsgala in Hilversum uitgereikt aan Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel). Kijk in de Vegte werd verkozen boven Bart de Vries (Schuurman Schoenen) en Mariska Huisman (Viks Parket) die eveneens genomineerd waren voor de Prijs der Beloften. De jury liet in haar keuze met name de natuurijsprestaties van Kijk in de Vegte zwaar meewegen.

Het juryrapport
De taak van de jury van de Stichting Wintersporten om de winnaar van de Willem Poelstra Trofee 2009 aan te wijzen was niet eenvoudig. Natuurlijk waren er mooie winaars en winnaressen in de verschillende competities op kunst- en natuurijs. Maar er was geen talent dat er overduidelijk uit sprong, zoals in voorgaande jaren wél het geval was. Aangezien er een overduidelijke relatie is tussen de Stichting Wintersporten en het natuurijs, is dat voor de jury in haar uiteindelijke keuze bepalend geweest.

De SWS heeft het afgelopen seizoen weer gezocht naar nieuwe talenten die zich opvallend manifesteerden. Daarbij viel het oog op een aantal dames en heren die zich al op jonge leeftijd manifesteerden. De natuurijsperiode in Nederland was daarbij een meer dan welkome aanvulling.

Bart de Vries, nog maar 21 jaar, is zonder twijfel een groot talent. Maar wel een ongeslepen diamant. Bart wisselt goede wedstrijden af met mindere resultaten. Zijn tiende plaats dit jaar in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee mag dan nog niet tot de verbeelding spreken, maar gezien zijn leeftijd belooft dat veel voor de toekomst. Ook zijn achtste plaats tijdens het NK op de Oostvaardersplassen is een indicatie dat hij op natuurijs over niet al te lange tijd met de besten mee kan.

Ook Erna Kijk in Vegte is jong en veelbelovend. Een jonge vrouw van 22 jaar die naast haar eigen succes ook oog heeft voor haar teamgenoten. De schaatsster uit Genemuiden schuwt de aanval niet. Ze is een aanwinst voor het damespeloton. Zij werd na vijfde in de Alternatieve Elfstedentocht, maar liet zich vooral zien tijdens het Essent Open NK. Na een spannende strijd moest ze slechts buigen voor tot nu toe de enige dame die de Willem Poelstra Trofee won: Maria Sterk. Daarbij opgeteld haar zege in Zweden, is er maar één conclusie: op natuurijs is zij iemand om rekening mee te houden.

Mariska Huisman won met veel inzet en flair overtuigend de Essent Cup. Op natuurijs streed zij regelmatig mee voor de hoofdprijzen met als uitschieter de derde plaats in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Ook in Zweden stond zij twee keer op het podium. Haar veelzijdigheid krijgt een extra accent door haar eindzege in het klassement om de Gouden Schaats van de SWS. De vraag is of zij nog een talent is of al arrivée mag worden genoemd.

Bovenstaande feiten zijn van dien aard dat de Stichting Wintersporten heeft besloten dat de Willem Poelstra Trofee 2009 gaat naar: Erna Kijk in de Vegte. De keuzecommissie van de SWS heeft er alle vertrouwen in dat Erna als winnares van de Willem Poelstra Trofee in één van de komende Alternatieve Elfstedentochten op de Weissensee een keer als kampioene zal worden gehuldigd. Haar doorzettingsvermogen, haar wil om steeds aan te vallen én haar klasse, zullen ongetwijfeld met een hoofdprijs worden beloond.

Bekijk ook:

Erna Kijk in de Vegte
Bart de Vries, Mariska Huisman en Erna Kijk in de Vegte genomineerd voor Willem Poelstra Trofee (18 maart 2009)